Published On: Thu, Oct 29th, 2015

Tužiteljstvo BiH: Optuženi zbog ubojstva zarobljenika HVO-a

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Ranka Ševarike, rođenog 29.04.1963. godine u mjestu Bokani, Skender Vakuf, državljanina BiH i Radomira Ševarike, zvanog „Čatro“ i „Čagi“, rođenog 02.02.1958. godine u mjestu Bokani, Skender Vakuf, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije (Ranko Ševarika) i VRS (Radomir Ševarika), postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Oni su optuženi da su početkom listopada 1992. godine, na području općine Skender Vakuf, došli zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, u podrumske prostorije Pošte, znajući da se tu nalaze zarobljeni pripadnici HVO-a Kotor-Varoš te iz prostorija izveli dvojicu zarobljenika.

Nakon toga su zarobljenike, u namjeri da ih ubiju, odveli do mjesta Borak, gdje su se nalazili položaji VRS, te ih tukli i zlostavljali pred drugim pripadnicima VRS-a, nakon čega su vojnici pucanjem iz vatrenog oružja, ubii jednog zarobljenika koji se odvezao i počeo trčati prema šumi, a optuženi Ranko Ševarika pucanjem rafala iz automatskog oružja iz neposredne blizine ubio drugog zarobljenika koji je ležao na zemlji.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba kršeći pravila međunarodnog prava sudjelovali u ubojstvu ratnih zarobljenika, čime su počinili kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH./HMS/