Petak, 21 lipnja, 2024

Upoznajte povijest: Ovo su malo poznate činjenice o ZAVNOBiH-u

Must Read

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježit će se sutra, proslavom 71. obljetnice održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Kao i svaki povijesni događaj i Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a obavijeno je malo poznatim činjenicama i zanimljivim detaljima. Ipak, zbog jednog malog problema možda nikada nećemo u cijelosti znati što se zapravo govorilo u noći sa 25. na 26 studenoga 1943. godine.

Naime, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a nisu vođene stenografske bilješke, zbog čega originalni zapisnik sadrži samo najbitnije momente toka skupa, kao što su dnevni red, sažetak pozdravnih govora, kratke napomene o tijeku zasjedanja prema dnevnom redu, kao i sažetak govora pojedinih delegata.

Ipak, zahvaljujući dokumentovanju događaja na druge načine, sačuvan je najbitniji dio – njegova Rezolucija. Uz nju, sačuvani su referati, dijelovi govora, kao i zapisnik.

Jedna od zanimljivih činjenica jest da su u počasno predsjedništvo ZAVNOBiH-a, au skladu s tadašnjim praksama, predloženi svjetski politički lideri poput Josif Staljin, Winston Churchill i Franklin Delano Roosevelt.

Također, malo je poznata činjenica da su nakon zasjedanja ZAVNOBiH-a postojala razilaženja u vezi s točnim datumom događaja. Naime, datum je pogrešno naveden na više mjesta.

U zaglavlju zapisnika Prvog zasjedanja navode se 26. i 27 studenog 1943. godine kao vrijeme održavanja konstituirajuće skupštine, odnosno Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Isti datum navodi se još u Rezoluciji Prvog zasjedanja, kao iu referatu Hasana Brkića, održanom na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a.

Međutim, neki drugi sačuvani dokumenti, kao što je Zapisnik Verifikacionog odbora Prvog zasjedanja i referat Rodoljuba Čolakovića, navode 25. i 26 studenog 1943. godine kao datum Prvog zasjedanja.

Na temelju analize zapisnika i drugih dokumenata koji se odnose na Prvo zasjedanje, kao i na temelju provjere datuma u drugim izvorima koji su nastali još tijekom zasjedanja, te neposredno nakon zasjedanja, utvrđeno je da je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano noću 25. i 26 . studenog 1943. godine.

Ipak, dugo nakon Zasjedanja, 26. i 27 studenog 1943. godine, kao datum održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, pogrešno je upotrebljavan kod autora nekih djela.

Najpoznatiji dio Rezolucije koji se odnosi na famozno tri “NI” i tri “I”, zapravo je rečenica u petom od ukupno šest zaključaka Rezolucije.

“Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine sudjelovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije “

Riječ “domovina” spominje se četiri puta, riječ “zemlja” spominje se 17 puta. Buduće republike Jugoslavije u Rezoluciji se oslovljavaju riječju “pokrajina” pa tako i Bosna i Hercegovina.

“Naša uža domovina, Bosna i Hercegovina, vidjela je više zla od fašističkih okupatora i njihovih slugu nego ma koja pokrajina Jugoslavije

Velikosrpska politika u Bosni i Hercegovini osuđuje se na 15 mjesta, velikohrvatska politika na tri mjesta, a na jednom mjestu kritizira se politika visokih muslimanskih dužnosnika za vrijeme Kraljevine. Ipak, zločini učinjeni pod rukovodstvom četničkih i ustaških snaga spominju se kroz cijeli zapisnik, a pogotovo ubojstva muslimana u istočnoj Bosni.

Svijest o značaju Zasjedanja bila je izuzetno velika, a očituje se preko izjava kao što je ona slovenskog predstavnika Josipa Vidmara, koji se osvrnuo na tadašnji težak cilj ZAVNOBiH-a – ujedinjenje naroda protiv zajedničkog neprijatelja.

“Ako se u Bosni – koja je najkompliciranija zemlja u Europi – ostvari potpuno bratstvo Srba, Hrvata i Muslimana, onda ga neće biti teško ostvariti ni između Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca pa čak i Bugara”, rekao je Vidmar.

Zapisnik Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, uz reference i objašnjenja, danas je dostupan na 78 stranica. Prvi zapisnik objavljen je u tadašnjem Oslobođenju, a izlazio je u brojevima od 4. do 15. prosinca 1943. godine.

klix.ba

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Kako je jedan Imoćanin skoro uništio hrvatske nacionalne interese

Kada se pogleda povijest, često su mali događaji imali velike posljedice. U slučaju Imotskih, jedan čovjek je gotovo uspio...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -