Published On: Pon, stu 24th, 2014

NE BI PO BABINOM Izetbegović bi više Sarajeva dao Srbima, a uzeo bi još oko Drine

”Tko je Bakir Izetbegović da nešto nekome daje? Dok smo mi krvarili, taj je čovjek spavao u sefu Narodne banke u Sarajevu. Sad, nakon svih patnji, prolivene krvi, on smatra da bi nekome nešto dao više. Kada ovo bude njegova država jedan kroz jedan, neka onda nešto daje i dijeli”, rekao je Ivica Šutalo, dobitnik Zlatne značke i potpredsjednik Udruženja veterana odreda “Bosna” reagirajući na posljednje izjave člana Predsjedništva BiH Bakir izetbegovića o greškama Daytona.

Naime, gostujući u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem na Face TV-u Izetbegović je, između ostalog, govorio o pregovorima u Daytonu te ustvrdio da bi neke stvari uradio drukčije od svog oca Alije.

Problematizirajući ono što je uradio njegov otac i prvi predsjednik BiH, Izetbegović je rekao da bi “Srbima dao više Sarajeva”, a za Bošnjake tražio više teritorije oko Drine, što je, kako navodi Avaz, izazvalo ogorčenje kod boraca.

”Mislim da je trebalo više ostaviti Srbima u Sarajevu, a više Bošnjacima na Drini. Da sam ja pregovarao, ja bih išao na to dvoje”, rekao je Izetbegović nakon čega su uslijedile brojne reakcije.

Muhamed Švrakić, predsjednik Udruženja “Zelene beretke”, kaže za “Avaz” da Izetbegoviću, izgleda, ništa ne znače tisuće poginulih boraca i građana Sarajeva.

”Sramota je da jedan bošnjački političar ovo izjavi. U Sarajevu je za četiri godine ubijeno na tisuće građana i djece. Preživjeli smo pakao. Tko je on da tvrdi kako bi nekome dao više ili manje. Istina, Dayton nije bio dobar za žrtve, ali je zaustavio rat. Ovakvim izjavama izravno kritizira oca Aliju i sve ono što je on uradio. To je sol na ranu svim žrtvama”, kaže Švrakić za Avaz.

Vahid Alić, demobilizirani borac i član “Zelenih beretki”, kaže kako su “borci siti onih koji bi nešto dijelili preko njihovih leđa”.

”Dok su borci ginuli i branili grad, oni su dijelili teritorije. Ovakve izjave to najbolje potvrđuju. Što to nisu uradili prije agresije, da nam djeca ne stradaju? Izgleda da smo se, po tome, uzalud borili i ginuli. Bezobrazno je sada tvrditi da je nešto trebalo dijeliti na ovakav ili onakav način”, rekao je Alić.

Dževad Rađo, dobitnik ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, kaže kako je ogorčen izjavom koja neprimjerena i neodmjerena.

”Nije Sarajevo ni BiH Bakirova babovina da on nekome nešto daje više. Mi smo se borili za jedinstvenu državu. Sada, poslije svih patnji, nakon 200.000 žrtava, on se našao pametan da nešto kroji i prekraja. To je politički neodgovorno. Da nije bilo Armije RBiH, boraca koji su branili BiH, oni ne bi ni otišli do Daytona. Ne bi imali ni priliku da bilo gdje idu”, rekao je Rađo.

Također, Dnevni avaz nije propustio priliku da spotakne Izetbegoviću i izjave o Turskoj i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, navodeći kako je rekao kako postoji lična veza između njega i predsjednika Turske.

”To je čovjek kojeg ja volim, poštujem i cijenim. On je jedan od rijetkih koje nosim srcu. Cijenim ga i volim. I slične emocije on gaji prema meni”, rekao je Izetbegović, a Avaz zaključuje kako ”Izetbegović u srcu ne nosi ‘ljiljane’, nego Erdogana”.

bljesak.info