Published On: Sri, pro 19th, 2012

Ulje i jaja skuplji za 60 posto

SARAJEVO, BANJALUKA – Prosječna cijena ulja u BiH, koja sada iznosi oko 3,3 marke po litri, veća je za 60 posto u odnosu na razdoblje od prije dvije godine.
Isto toliko poskupjela su i jaja, pa je prije dvije godine za “tablu” od 30 komada bilo potrebno izdvojiti oko 6,6, a sada devet maraka.
Ako uzmemo u obzir da u trgovini kupujemo skoro svakodnevno samo šest osnovnih namirnica, koje svaka obitelj najčešće koristi, i to jedan hljeb, litar ulja, litar mlijeka 0,250 g maslaca, kilogram brašna i osam jaja, doći ćemo do podatka da mjesečno potrošimo 420 KM samo na ove najosnovnije proizvode.
Da je hrana sve skuplja, potvrđuje i analiza cijena osnovnih namirnica, koju svaki mjesec radi Ministarstvo trgovine FBiH, prema kojoj je u studenom ove godine ulje prosječno koštalo 3,3 KM.
Dvije godine ranije litar ulja je koštao 2,07 KM, što pokazuje da je cijena ove osnovne namirnice skočila za čak 60 posto.
Pored ulja, u BiH u novembru je poskupio i maslac, koji sada u FBiH košta 4,08, au RS 3,7 KM za pakiranje od 250 grama, što znači da jedan kilogram doseže cijenu i do 16 maraka.
Cijene hljeba, brašna i mlijeka u BiH stagnirale su u studenom ove godine u odnosu na prethodni mjesec, pa je kilogram hljeba koštao 2,46 u Federaciji BiH, a 2,17 KM u Republici Srpskoj.
Nije se mijenjala ni cijena brašna tip 500, koje u FBiH košta 1,16 KM, au RS 1,19 KM.
Litar mlijeka koštao je u novembru u Federaciji BiH 1,50 KM, u odnosu na 1,49 KM u listopadu, dok je u RS njegova cijena bila 1,49 KM u odnosu na 1,50 prethodni mjesec.
Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kazala je da, iako cijene ulja variraju ovisno o proizvođaču, neka prosječna cijena trenutno iznosi od 3,2 do 3,3 KM po litru.
“Poskupljenje ulja je veliki udar na proračun jedne obitelji jer jedno kućanstvo mjesečno potroši oko pet litara ulja, znači samo za ulje mjesečno izdvojimo oko 17 KM. Evidentno je da potrošači kupuju sve manje i manje i da kupuju samo najjeftinije namirnice, jer sada u prodavaonici za 50 maraka možeš kupiti dvije vrećice proizvoda koje ćeš potrošiti za dva dana “, navela je Bulićeva.
Ona je kazala da se također u posljednje vrijeme može primijetiti da se ulje pakira u manja pakiranja, od 0,9 litara, a cijene ostaju iste, pa kupci imaju osjećaj da nije ni došlo do poskupljenja.
“Iako je proizvodnja drugih, manjih boca za ulje skupa, proizvođačima se i to isplati, jer potrošač često kupuje to ulje, rukovodeći se cijenom, i ne obraćajući pažnju na količinu. Tako kupimo manje ulja za iste pare”, upozorila je Bulićeva.
Prosječne cijene osnovnih namirnica u KM:
Ulje 3,14 do 3,3
Maslac 3,42 do 4,06 (250 g)
Hljeb (kg) 2,17 do 2,46
Brašno 1,16 do 1,19
Mlijeko 1,48 do 1,5

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare