Published On: Wed, May 8th, 2013

Učenici na ulicama: Šuti se o seksualnom zlostavljanju u školi?!

Učenici srednjih škola grada Mostara okupili su se jučer na Španjolskom trgu kako bi skrenuli pozornost vlastima, ali i profesorima u školama na kršenje njihovih prava.
Neponavljanje ispita u slučaju da više od 50 posto razreda dobije negativnu ocjenu, tjelesno i psihičko zlostavljanje, samo su neki od razloga zbog kojih su učenici podigli svoj glas.
– Ovom akcijom željeli smo pokazati kako se u našoj državi slabo čuje naš glas. Upoznati smo s činjenicama kako se neka naša prava krše u velikoj mjeri i ovdje smo da pokažemo da postojimo u ovoj državi i da puštamo glas “5 do 12”, odnosno da je sada krajnje vrijeme da se nešto promjeni, kazala je Dnevnom listu Kristina Bašić, zamjenica predsjednika Vijeća učenika srednjih škola grada Mostara.
Učenici su, osim transparenata na kojima su ispisali poruke, također simbolično zalijepili usta kako bi time poslali poruku koliko su ugroženi.
– U našim školama svakodnevno je vidljiva diskriminacija prema brojnim osobama, posebice na vjerskoj osnovi i mislim da to konačno mora prestati. Svi skupa se trebamo podignuti i reći svoje mišljenje, istaknula je Bašić, koja je navela kako se u jednoj mostarskoj školi pojavio slučaj seksualnog zlostavljanja učenice od profesora, objavio je Dnevni list.