Published On: Sri, svi 8th, 2013

Budimir ne može obavljati dužnost

SARAJEVO – Živko Budimir, predsjednik FBiH, nije u mogućnosti obnašati dužnost, jer je u pritvoru i postoje ozbiljne optužbe protiv njega, zaključak je Ustavne komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je zasjedala u utorak tijekom redovne sjednice Zastupničkog doma.
Ova komisija je zaključila i da u Ustavu FBiH nije jasno predviđena situacija kada je uhićen predsjednik FBiH te se nisu mogli usuglasiti i prihvatiti prijedlog Kluba zastupnika SDP-a da budu prenijete nadležnosti predsjednika FBiH na potpredsjednike.
“Ima dilema u vezi s tim. Nisam siguran postoji li ustavni temelj za prijenos nadležnosti. Potpredsjednici ga mogu zamijeniti samo u slučaju smjene”, rekao je Marinko Čavara, šef Kluba zastupnika HDZ BiH i član Ustavne komisije.
U SDP-u su kazali da postoji mogućnost povjeravanja ustavnih dužnosti s predsjednika na potpredsjednike. O ovim zaključcima Ustavne komisije io prijedlogu SDP-a zastupnici će raspravljati i odlučivati ​​na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma zakazanoj za srijedu, 8. maja. Vanredna sjednica na temu funkcioniranja izvršne vlasti s posebnim osvrtom na funkciju predsjednika FBiH, koji je uhićen 26. travnja i određen mu je jednomjesečni pritvor, zakazana je na temelju inicijativa klubova SDP-a i Stranke za BiH predloženih i usvojenih tijekom redovite sjednice.
Jasenko Selimović, šef Kluba zastupnika SDP-a, kazao je da je blokirano funkcioniranje institucija FBiH, da se FBiH nalazi u ustavno-pravnom vakuumu i da je Parlament dužan raspravljati o ovom pitanju.
Omer Vatrić, šef Kluba poslanika SBiH, rekao je da traže od parlamentarne većine da deblokiraju funkcioniranje izvršne vlasti.
Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, istakao je da Parlament ne može donijeti zaključak o prijenosu nadležnosti s predsjednika na potpredsjednike jer bi to bilo rušenje Ustava te da je svaka rasprava u Parlamentu, dok traje istražni postupak protiv Budimira, političko uplitanje u rad pravosudnih organa . On tvrdi da nijedan posao predsjednika FBiH neće trpiti do 26. svibnja, kada ističe jednomjesečni pritvor za Budimira i da do tada nije ugroženo funkcioniranje FBiH. Budimir je osumnjičen za zloupotrebu položaja u vezi s pomilovanjima osuđenika.