Published On: Wed, May 8th, 2013

Obilježena 22. obljetnica zaustavljanja tenkova na Pologu

U mjestu Polog, koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega, svečano je danas obilježena 22. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA, koje su Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili prepriječenim kamionima i nenaouružanim ljudstvom na dužini od nekoliko kilometara.
Obilježavanje obljetnice započelo je svečanom sjednicom koju su organizirali Županijski odbor Mladeži HDZ BiH HNŽ i Županijski odbor Mladeži HDZ BiH ZHŽ, a sjednici su nazočili premijeri ovih dviju županija, Denis Lasić i Zdenko Ćosić, kao i gradonačelnici Širokog Brijega i Mostara, Miro Kraljević i Ljubo Bešlić.
U svojim obraćanjima svi su istaknuli kako je prije 22. godine na ovom mjestu napravljena prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak, te kako se svi s ponosom moramo sjećati ovog događaja i datuma, dajući mu na važnosti i obilježavajući ga kako to dolikuje svake godine.
Po završetku zajedničke sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je služena sveta misa za sve poginule branitelje. Održan je i maraton na kojem je sudjelovalo više od 50 trkača.
JNA je tada tvrdila da se radi o “redovnoj vojnoj vježbi i manevru”, no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Tenkovi i oklopna vozila, koji su krenuli iz mostarske vojarne, upućeni su da zauzmu položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.
Nakon intervencije iz Hrvatske lokalni Hrvati su, nakon dva dana, pustili tenkove prema Kupresu. Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku.
Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film “Tri dana” koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.
bljesak.info