Published On: Pet, lis. 13th, 2017

Ubojstvo djeteta: Što majkama tako pomrači um?

Teško je zamisliti nešto gore od zločina u kojem majka ubija svoje dijete, a upravo takvi slučajevi kao simboli najveće tragedije šokiraju javnost. Što može nagnati majku na takav zločin, kakva je to vrsta ludila i očaja – teško je shvatiti drugačije nego kao zamračenje uma.

U utorak oko 9 sati ujutro u šumi kraj Kutine je pronađen automobil, a u njemu su bila tri spaljena tijela – majci (29) s područja Kutine i njeno dvoje male djece – od 1,5 i 5 godina.

Spaljeni u automobilu

Šokirani djed novinarima je rekao kako nitko nije primijetio ništa neobično u ponašanju majke proteklih dana. Žena je u ponedjeljak nakon posla došla kod bake i djeda po svojih dvoje djece i otišla. Isključila je mobitel i nestala. Djed i baka zabrinuli se se za njih, mislili su da su doživjeli prometnu nesreću. Kako ih nisu mogli dobiti, navečer  su prijavili njihov nestanak.

Čedomorstvo kraj Kutine | Author: PP KutinaPP KUTINA

– Nije ostavila nikakvo oproštajno pismo. Sve je bilo normalno. Nitko ne zna zašto je to napravila, to i mene zanima. Djeca su bila kod bake, došla je po njih i nestala. Sin je čekao kad će doći kući, onda je zvao prijatelje, rodbinu. Na kraju je nazvao policiju, mislio je da se dogodila prometna nesreća. Zvali smo je na mobitel, ali bila je nedostupna. Koliko ja znam, šumari su našli automobil i vjerojatno pozvali policiju. Nismo još dobili nikakve službene informacije.  Prema ponašanju policije primijetite da se nešto dogodilo, onda sam došao tu – rekao je svekar.Inače, suprug nestale žene je teško bolestan i već neko vrijeme vodi bitku s tumorom na mozgu.

Najveći očaj

Ovo je krajnja kategorija očaja, dubok duševni poremećaj koji oslobađa agresivni poriv, rekao je poznati splitski psihijatar Ivan Urlić.

– Riječ je o situaciji kad je majka, obuzeta teškim očajem, zapravo prestala biti majka. Sigurno je proživljavala teške trenutke kakve si ne možemo ni zamisliti i možemo samo nagađati zašto je sve to prenijela na djecu. Bila je duboko depresivna što može biti uzrokovano preosjetljivošću majke na vanjske čimbenike ili su pak bili unutarnji razlozi, primjerice poremećena kemija u mozgu. Budući da su i djeca stradala, uvijek možete računati da je u pitanju bio i bijes. Ako su djeca prethodno bila na čuvanju kod djeda i bake, to znači da je znala da će se o njima imati tko brinuti ako samo sebi naškodi. Očito je bila toliko rastrojena pa ih ni unatoč toj spoznaji nije ostavila na životu – objasnio je Urlić za 24sata.

Onima koji su donijeli konačan sud o tome kako će okončati kao da počinje život nakon života. Osjete oslobođenje i ponašaju se smireno – tvrdi psihijatar, što objašnjava njeno smireno ponašanje majke kad je došla k djedu i baki po djecu.

No, ovo nije jedini slučaj čedomorstva koji je šokirao Hrvatsku – javnost je u svibnju 2017. potreslo ubojstvo u kojem je majka zadavila svog sina starog svega tri godine. Puljanka Chiara Pašić (32) je u utorak navečer s maloljetnicom (14) u stanu u ulici Akvilejski prilaz u Puli zadavila svog sina Denisa (3).

Majka se ipak slomila

Beživotno tijelo nedužnog dječaka prenijele su u uvalu Mandrač, gdje su ga ostavile u plićaku. Zaključila je to istarska policija nakon što je dovršila opsežno kriminalističko istraživanje. Kako bi pokušala prikriti zločin i policiji otežala rad, Chiara je u srijedu pola sata poslije ponoći ušla u pulsku policijsku postaju i prijavila nestanak sina. Policija je kazneno prijavila i majčina prijatelja (29) zbog neprijavljivanja kaznenog djela.

On se s njima dogovarao kako će prikriti djelo, odnosno uputio Chiaru da ode na policiju i lažno prijavi nestanak djeteta.

– Bio je obučen u plavu majicu kratkih bijelih rukava s motivima dječjih autića. Nosio je donji dio plave trenirke, a na nogama je imao plave cipelice – objašnjavala je Chiara policajcima kako da joj prepoznaju sina. Mirnim glasom, lažući im u lice, pričala je kako je nešto iza 18 sati sina odvela u park kraj kuće kako bi se igrao sa djecom.

Majka koja je ubila dijete | Author: Duško Marušić/ PixsellDUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL

Ostavila ga je tamo i, tvrdila je, gledala kako se igra s prozora stana na drugom katu u pulskom Akvilejskom prilazu. Sat kasnije, pričala je policajcima Chiara, sina više nije vidjela kroz prozor, te je otišla u park potražiti ga. Međutim, iskusnim istražiteljima nije promakla činjenica da je nestanak sina prijavila gotovo šest sati kasnije. Pravdala je to činjenicom da ga je bjesomučno sama tražila po cijeloj Puli.

Šokantan obrat i za istražitelje uslijedio je u srijedu u 9 sati ujutro, kad se Chiara slomila i policajce odvela do plićaka u bivšoj vojarni Katarina na prilazu Puli, gdje je ležalo beživotno tijelo mrtvog joj sina. Na tijelu dječaka bile su vidljive ozljede i tragovi davljenja te gušenja. Užasnuti susjedi koji je poznaju kažu kako nije previše marila za dijete te kako se oduvijek samo provodila.

Slavonka priznala čedomorstvo

M.T. (35) iz Frkaljevaca u Požegi je osuđena na godinu i osam mjeseci zbog čedomorstva 2012. mlada žena je nakon čedomorstva došla u Opću županijsku bolnicu u Požegi i zatražila pomoć. Bolničkom osoblju tada je rekla da je tijekom poslijepodneva rodila, o čemu su oni obavijestili policiju. Mrtvu tek rođenu djevojčicu policija je pronašla u dvorišnoj zgradi obiteljske kuće u Frkljevcima, a obdukcijom je utvrđeno da je rođena živa.

M.T. priznala je da je ubila svoje tek rođeno dijete. Patolog je potvrdio da je dijete nakon poroda bilo živo 10 do 15 minuta, a psihijatar je ustvrdio da je majka u trenutku čedomorstva mogla shvatiti značenje svog postupanja te vladati svojom voljom.

– Ispitani su i članovi njezine obitelji s kojima je živjela u istom dvorištu, majka, sestra i bratova supruga. Utvrđeno je da oni nisu sudjelovali u počinjenju kaznenog djela – rekla je sutkinja Ilka Leko.

Za ovo kazneno djelo zakon predviđa kaznu od jedne do osam godina zatvora. Minimalnu izrečenu kaznu sutkinja je obrazložila zbog nekoliko olakotnih okolnosti, pa je tako navela da je čedomorka priznala kazneno djelo i da prije nije kažnjavana.

Zagrepčanki se pomračio um, pa je ubila majku sina i sebe

Dječak kojeg je ubila majka | Author: Jurica Galoić/PIXSELLJURICA GALOIĆ/PIXSELL

Zločin Ljube Novosel (41) koja je živjela u Pittsburghu zgrozio je obitelj 2011. godine. Pretpostavljaju da je ubila sina i majku jer nije mogla podnijeti što je dječak htio živjeti s ocem.

Tata, sretan ti rođendan, posljednje je što je Tomislavu Novoselu (53), Zagrepčaninu koji godinama živi u SAD-u, rekao sin Tomislav Marko (13). Njega je na očev rođendan, navodno u psihičkom rastrojstvu u kući u New Castleu kraj Pittsburgha ubila majka Ljuba (41). Poslije je pucala u svoju majku Ankicu Denk (83), a zatim je presudila i sebi. Njihova tijela pronašla je policija nekoliko dana poslije, a pozvali su je susjedi jer ih dugo nisu vidjeli.

Ljuba, medicinska sestra, nije ostavila nikakvo oproštajno pismo, pa policija samo nagađa što ju je nagnalo na stravični čin. Ljuba i Tomislav upoznali su se u Zagrebu, a njihov jedini sin rodio se u SAD-u. Ljubin bivši muž i Tomislavov otac rekao je kako je dugo imala psihičkih problema, zbog kojih je i prestala raditi kao fizioterapeut i medicinska sestra. On i bivša supruga nisu se najbolje slagali, no nikad nije mislio da bi naudila njihovu djetetu.

Kraj Ljubina tijela pronašli su pištolj. Sina i majku ubila je u njihovim spavaćim sobama na spavanju, a na glavu im je prislonila jastuk kako bi zagušila pucnjeve. U svakog je ispalila po jedan hitac u glavu. Odmah su preminuli. Kuću je zaključala, a sebi je presudila u dnevnoj sobi. Svećenik John Petrarolo, koji je radio u školi St. Vicus, koju je pohađao Tomislav, rekao je kako je Ljubu uvijek smatrao divnom ženom i brižnom majkom, koja je bila iznimno vezana uz sina.

Riječanka otrovala dvogodišnju kćer

Majka ubojica iz Rijeke | Author: Goran Kovačić/PIXSELLGORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Zrinka Babić (35) iz Rijeke u listopadu 2013. ubila je svoju dvogodišnju kćerkicu u  u stanu u Cavtatskoj ulici na Turniću.
Policija je utvrdila da je ubila svoju dvogodišnju kćer što je učiniladavanjem veće količine lijekova i zatim stavljanjem pod vodu.

Majka je isprva bila smještena na Odjel psihijatrije KBC-a Rijeka, a nakon što je ocijenjeno da može biti puštena, dovedena je na ispitivanje u policiju.

Vijeće Županijskog suda u Rijeci osudilo je optuženu na 37 godina zatvorazbog teškog ubojstva, a utvrđeno je kako je malenoj Magdaleni dala tablete psihofarmake te ju zatim utopila u kadi. Sama je pozvala Hitnu pomoć no po dolasku su ustvrdili da je djevojčica mrtva već 20 sati.

Tijekom služenja kazne morat će ići i na psihijatrijsko liječenje, a ovo je jedna od najdužih kazni izrečenih na riječkom sudu.
Međutim, ono što je dodatno užasnulo mnoge u ovom slučaju su propusti Centra za socijalnu skrb koji su, kako se doznaje, imali saznanja o lošoj brizi majke prema svojem djetetu. Nisu poduzeli ništa, pa ostaje gorko saznanje toga da se nedužan dječji život ipak mogao spasiti.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer