Published On: Pet, lis 14th, 2016

UBIO SE OSUMNJIČENIK ZA TERORIZAM Smrt u sjeni skandala


Džaber al Bakir, osumnjičen za terorizam, uspio je izvršiti samoubojstvo u zatvoru u Leipzigu unatoč strogim kontrolama. To je težak udarac borbi protiv terorizma.
Piše: Marcel Fürstenau/DW
Ovo samoubojstvo će povući mnoge dalekosežne posljedice, kako u politici, tako i u pravosuđu i sigurnosnim službama. Za svako ozbiljnije imenovanje krivca za ovu tragediju je prerano. Ali već je i sad potpuno jasno da se radi o skandalu. Previše je nejasnoća već sad.
Da se podsjetimo: prvo je sirijski izbjeglica Džaber el Bakir, usprkos velikom broju policajaca, uspio pobjeći kada su policajci upali u njegov stan u Chemnitzu. Potjera je isprva bila neuspješna. Na kraju je samo zahvaljujući svojim sunarodnjacima koji su ga prijavili policiji, osumnjičeni bio uhićen.
Njemačka je odahnula, prema procjeni Ureda za zaštitu ustavnog poretka, akutna teroristička opasnost je zasad spriječena. No sada odjednom ovo: glavni osumnjičenik, graditelj bombe, si pred nosom zatvorskih čuvara oduzima život. Da mu je to, svejedno pod kojim okolnostima, uopće pošlo za rukom, ostavlja bez riječi. Vlastima je ipak trebalo pasti na um da bi najopasniji zatvorenik zemlje mogao imati suicidalne namjere.
Smrću Al Bakra, potencijalno najvažniji svjedok je izmakao istrazi. Zasad nije poznato je li uopće istražiteljima nešto rekao. U svakom slučaju, da je ostao na životu, postojala je ipak mogućnost da istražiteljima i nešto kaže. Da pruži saznanja o ljudima iz pozadine i terorističkim strukturama. Saznanja koja su mogla spriječiti eventualne nove napade. Istina je da se radi o špekulacijama ali koje su vrlo vjerojatne.
Bez obzira na ove špekulacije, jedno je sigurno: Al Bakir si je u islamističko-terorističkom miljeu osigurao status mučenika. Cinična logika ovog miljea Sirijca vidi kao junaka koji se samoubojstvom oslobodio sužanjstva nevjernika. S tog gledišta je Al Bakrova smrt samoubilački atentat. Pod time obično podrazumijevamo da se netko digne u zrak ili puca oko sebe. U ovom slučaju na sreću nema nedužnih žrtava. No nastavak istrage će ipak odnijeti nekoliko žrtava i to među odgovornima u sigurnosnim službama koji su zakazali. To je neizbježno.