U VRIJEME OKUPACIJE ŽIVKO NE BI BIO MOGUĆ: Kako su Hrvati birali i bili birani u Austrougarskoj

Zanimljivo i vrijedi pročitati. Rezultati prvih izbora u BiH 1910 – Austrougarska je poštovala nacionalni balans i legitimne nacionalne predstavnike.
Dvije hrvatske stranke – Hrvatska narodna zajednica (12 mandata) i Hrvatska katolička udruga (4 mandata) – dobile su ukupno 16 zastupničkih mandata (od ukupno 72).
Za bilo kakvu odluku o vitalnim zemaljskim interesima morale su glasovati dvije trećine zastupnika, što je isključivalo mogućnost da zastupnici samo jedne vjerske zajednice, odnosno nacionalne političke organizacije nadglasaju predstavnike ostalih.
Zvuči apsurdno, ali preddemokratski sustav u aneksiranoj Bosni i Hercegovini Hrvatima je jamčio bolju zaštitu nacionalnih prava u institucijama vlasti nego što je to danas slučaj u „modernoj” i „demokratskoj” BiH. Zabrinjavajuće je što je Austrougarska imala više sluha za nacionalnu jednakopravnost u BiH od sadašnjih međunarodnih upravitelja.
Popis iz travnja 1895. godine govorio je, da je u Bosni i Hercegovini tada ukupno bilo 1.568.092 stanovnika, od čega 548.632 muslimana, 673.246 pravoslavca, te 334.142 katolika. U sabor su, na osnovu ovih brojki, birana 72 zastupnika, tako da je katolicima pripadalo 16, muslimanima 24, pravoslavcima 31 mandat, dok je Židovima pripao samo jedan.
https://www.facebook.com/hercegbosna.org