KOSOVO, 51 AMERIČKA DRŽAVA: Pet godina poslije

Kosovo obilježava petu godišnjicu jednostrano proglašene neovisnosti.Atifete Jahjaga kaže da ovaj jubilej dočekuju ubjeđeni da je učinjeno mnogo da Kosovo postane “država velikih mogućnosti”.
“Republika Kosovo je nepobitna realnost, a njena neovisnost je nepovratni proces. Ostvarena je volja njenih građana. To je jedna nedjeljiva cjelina, država svih onih koji žive unutar njenih granica, bez razlike “, ukazala je Jahjaga na svečanosti na kojoj su bili predsjednik Albanije Bujar Nišani i ministar obrane Makedonije Fatmir Bisljimi, prenosi RTS.
Ona je rekla da na Kosovu svi ljudi, nezavisno od etničke, vjerske i rodne pripadnosti uživaju jednaka prava, “odlučni da postanu dio ujedinjene Europe”.

Pošto je podsjetila da je 17. veljače 2008. godine proglašena neovisnost, Jahjaga je napomenula da Kosovo na tom putu nije bilo samo.
“Uz nas smo imali Sjedinjene Američke Države, našeg saveznika i vječitog prijatelja, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Italiju, države EU, Albaniju i druge države, koje su podržale naša nastojanja da zavladamo svojom sudbinom”, istakla je Jahjaga.
U Deklaraciji o neovisnosti koju je 17. veljače 2008. aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će neovisno Kosovo biti “posvećeno miru i stabilnosti”, a da će kosovska država biti “formirana na temelju plana Marttija Ahtisaarija”.
“Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo” koje će prihvatiti “međunarodno civilno i vojno prisustvo”. “Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, osigurava sigurnost granica sa susjednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rješavanje nesuglasica”, piše, pored ostalog, u tom dokumentu.
Dan kasnije Kosovo je priznalo osam zemalja, prvi je bio Afganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.
U proteklih pet godina Kosovo je priznalo oko 90 država, među kojima su zemlje regije, osim BiH, i 22 zemlje članice EU.