Published On: Ned, velj 17th, 2013

Berlinale: Danisu Tanoviću Srebrni medvjed za film, Nazifu Mujiću za glumu!

Film bh.. redatelja Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’ nagrađen je s dva Srebrna medvjeda na 63. Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.
Grand prix žirija, nagrada Srebrni medvjed, večeras je na Berlinaleu otišla filmu Danisa Tanovića ‘Epizoda u životu berača željeza’, a Srebrni medvjed za najboljeg glumca otišao je u ruke naturščika Nazifa Mujića, protagonista stvarne priče i glavnog glumca iz istog filma.
Tanović je prilikom preuzimanja nagrade zahvalio festivalu kojeg, kako je rekao, mnogo voli. Bh.. oskarovac je još na pozorinici u Berlinu dodao i: ‘Ovo zaista nismo očekivali’.
Podsjećamo, ranije danas je objavljeno da je Tanovićev film dobio prestižno priznanje Ekumenskog žirija 63. Berlinalea.

Film ‘Epizoda u životu berača željeza’ temeljen je na istinitom događaju i govori diskriminaciji u današnjoj Bosni i Hercegovini.
Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju obitelj skupljajući staro željezo. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život – očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost suvremenog društva.
Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.
Film ‘Epizoda u životu berača željeza’ nastao je u produkciji SCCA / pro.ba u koprodukciji sa ASAP Films iz Pariza i Vertigo / EMOTIONFILM iz Ljubljane. Film je većinski financirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.
Rumunji pobjednici
Glavna nagrada, Zlatni medvjed, otišla je u ruke rumunjskog redatelja Calin Peter Netzer, za film poziţia copilului. Najboljom glumicom proglašena Paulina García u Glorii, a redateljem David Gordon Green za film Prince Avalanche.