Published On: Ned, velj 17th, 2013

NE SMIJE U HERCEGOVINU? Talijani deportiraju Tutu u Hrvatsku

Mladen “Tuta” Naletilić (66), ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, osuđen u Haagu na 20 godina zatvora, oslobođen je daljnjeg izdržavanja kazne, te ga talijanske vlasti protjeruju u Hrvatsku, čiji je državljanin. Naletilić je izdržavao kaznu u Rimu, u zatvoru Rebibbia, piše La Republica.
Još lani je general HVO Ivan Andabak najavio da će osuđeni zločinac biti oslobođen 18. veljače ove godine, jer mu istječu dvije trećine kazne. Haaški sud, naime, uobičajeno pušta na slobodu svoje osuđenike nakon što izdrže dvije trećine od dosuđene im kazne. Talijanske vlasti, međutim, objavljuju da je ”M.N.” oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne uslijed lošeg zdravlja, pa ga – zbog specifičnog profila – odmah protjeruju iz Italije.
Naletilić je izdržavao kaznu u rimskom zatvoru, gdje je iz Haaga prebačen 2008. Odlukom predsjednika suda za bivšu Jugoslaviju, Teodora Merona. Da je privremeno pušten na slobodu s izdržavanja kazne potvrdila je za Jutarnji list u nedjelju i članica njegova odvjetničkog tima, Višnja Drenški Lasan.
– Zemlje koje imaju potpisane ugovore s Haaškim sudom o izvršavanju kazne osuđenika imaju obvezu slati izvješća o ponašanju osuđene osobe. Institut privremenog puštanja na slobodu sličan je onome u hrvatskom pravnom sustavu o uvjetnom otpustu, samo što ovdje odluku donosi predsjednik Suda – pojasnila je Drenški Lasan.
Naletilić je, kaže njegova odvjetnica, pušten na temelju izvještaja koje su talijanske vlasti slale Haaškom sudu.
– Nakon određenog provedenog vremena u zatvoru, osuđenik može biti pušten na slobodu po točno određenim pravilima. Gleda se ponašanje osobe u zatvoru, u kojoj mjeri je prihvatio osudu, kakvog je zdravlja, kakve su njegove osobne i obiteljske prilike, rade se psihijatrijska vještačenja… Slična je situacija kao i kod Vinka Martinovića Štele koji je prošle godine pušten na slobodu – kaže Drenški Lasan.
Mladen Naletilić uhićen je u veljači 1997. na granici Hrvatske i BiH i u Zagrebu mu se sudilo za otmicu i ubojstvo Roberta Nosića iz Ljubuškoga. Prva haaška optužnica protiv Tute podignuta je 1998., ali je izručen Haagu tek nakon što je 2000. došlo do promjene vlasti u Hrvatskoj, u ožujku te godine. Osuđen je 2003. zbog ratnih zločina nad Bošnjacima Mostara, te sela Sovića i Doljana kod Jablanice 1993. godine.
Osuđen je zbog mučenja, nanošenja teških ozljeda i preseljenja civila, zbog bezobzirnog razaranja, pljačkanja, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi. Kazna mu je potvrđena 2006. Martinović i Naletilić osuđeni su pred Haaškim sudom zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u istom predmetu, s time da je Štela dobio 18 godina, a Tuta 20 godina zatvora. Martinović je u siječnju prošle godine pušten iz talijanskog zatvora, međutim, u ožujku je uhićen na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer je protiv njega na snazi bila tjeralica Županijskog suda u Zagrebu zbog sumnji na pokušaj ubojstva. Njegovi odvjetnici žalili su se na tu odluku i Martinoviću je ukinut pritvor.
I protiv Tute su hrvatske sudbene vlasti podigle optužnicu zbog otmice i poticanja na ubojstvo. Optužnica iz 1997. tereti Tutu da je 24. studenog 1993., dok je zapovijedao Kažnjeničkom bojnom, upao u zgradu uprave Vojne policije u Ljubuškom u pratnji najmanje 50 naoružanih suboraca.
Razoružali su stražare i prijetili oružjem ne bi li locirali Roberta Nosića, no kad ih je u tome pokušao spriječiti načelnik Krim-policije, i njega su razoružali. Nosića su uspjeli pronaći i odvesti sa sobom u Mostar, ali je uskoro stradao u otvorenoj vatri, najvjerojatnije od metaka pripadnika Kažnjeničke bojne. Nosić se, međutim, i dalje vodi kao nestala osoba.
Naletiliću se na teret stavlja i događaj iz travnja 1995. u Širokom Brijegu, gdje je, prema tvrdnjama tužiteljstva, u Duhanskoj stanici satima zlostavljao Damira Brekala i pucao u njega, ali ga je samo ranio.
Tutin sudski predmet u Hrvatskoj ostao je ”visiti u zraku”, kaže njegova odvjetnica, jer je Haaški sud podigao optužnicu protiv njega.