Published On: Sat, Dec 14th, 2013

U turskom gradu Adani održano sjećanje na Aliju Izetbegovića

U turskom gradu Adani danas je Adamir Jerković, nekadašnji savjetnik predsjednika BiH Alije Izetbegovića i aktualni direktor Arhiva Federacije BiH, održao predavanje na temu “Uloga Alije Izetbegovića u nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

Jerković je podsjetio na uvjete koji su doveli do disolucije Jugoslavije navodeći kao glavni razlog pomanjkanje osnovnih prava i sloboda i velikosrpski nacionalizam, kada su Srbi uz pomoć Jugoslovenske armije pokušali ostvariti apsolutnu dominaciju i poništiti temelje jugoslovenske federacije.

Velikosrpska politika imala je odgovor u obliku hrvatskog hegemonizma a obje tendencije su potpalile rat u Bosni i Hercegovini ostavljajući narode BiH da u kaotičnoj situaciji traže puteve vlastitog izlaska iz krize.

Jerković je kazao da se BiH uspjela oduprijeti ratnoj agresiji i sačuvati nezavisnost pa je u Daytonu 1995. potpisan mirovni sporazum kojim je Bosni i Hercegovini vraćen mir i pravo na budućnost.

Nakon povlačenja iz aktivne politike Alije Izetbegovića, država je ušla u dublju političku krizu na koju do danas nije uspijela adekvatno odgovoriti.

U Adani je danas direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković otvorio i međunarodnu izložbu “Srebrenički inferno” koja govori o srpskom pokolju 8.372 Bošnjaka Srebrenice.

Ovoj izložbi je nazočio veliki broj građana i javnih osoba Adane.

Jerkovića je primio danas guverner provincije Hüseyin Avni Coş, priopćeno je iz Službe za informisanje Arhiva Federacije.