Published On: Sun, Aug 16th, 2015

U terorističkoj Islamskoj državi živi 8 milijuna stanovnika, a znate koji je glavni grad Kalifata?

Al-Raqqa u Siriji glavni je grad kalifata u kojem pod vlašću tzv. Islamske države živi više od osam milijuna ljudi. Kalifat je proglašen prije više od godinu dana, a na čelu mu je 44-godišnji Abu Bakr al-Bagdadi.
ISIL uspijeva efikasno obnašati vlast te se na teritoriju ponašati kao država. Njegovo ponašanje govori da oni žele biti država, žele stvoriti efektivan državni aparat.
Fotografije, snimljene prije javnih pogubljenja u Mosulu, pokazuju jezivi teror prema neistomišljenicima. Uveli su stroge šerijatske zakone i nemaju milosti za one koji ih krše. Zabranjen je alkohol i pušenje, za preljub se gubi glava, a zbog krađe odsijecaju ruke.
Na tom teritoriju vježbaju disciplinu. Primjenjuju svoje zakone i brinu se za nacionalnu sigurnost, štite teritorij od napada izvana, a sve to ljudima daje osjećaj da to ipak nije teroristička organizacija, već politički entitet.
isil karta
Rabe nekoliko valuta, a tečaj kontroliraju. Velik dio prihoda dolazi im od prodaje nafte na crnom tržištu, a dio od poreza koje oni ubiru. Pretpostavlja se da se djelomično financiraju i od otmica.
Razvili su vrlo sofisticiran i piramidalno ustrojen administrativni sustav. Plaćaju zaposlenike u javnoj upravi, a u izgradnju države pozivaju se i inženjeri i liječnici. Na osvojenom području žive isključivo lojalni suniti, ostale pobiju ili protjeraju, spomenike poruše.
Prije nego što osvoje teritorij, ubacuju svoje špijune. Tako da je svatko tko bi potencijalno mogao biti vođa opozicije unaprijed eliminiran.
Imaju više od 50 tisuća boraca, od toga samo iz Francuske 1200, iz Britanije do 1500. Stranim borcima dodjeljuju kuće, pronalaze žene, vojno obučavaju djecu.
Loretta Napoleoni, autorica knjige “Uspon islamizma”, kaže da se kalifat teško može na ovaj način vojno poraziti, jer unatoč koalicijskim napadima iz zraka, tzv. Islamska država jača je nego prije godinu dana te da će još dugo postojati na karti./HRT/