Published On: Tue, Sep 19th, 2017

U Švicarskoj novčanice od 500 eura začepile toalete

Ženevski pravosudni organi istražuje misteriozno otkriće začepljenih toaleta novčanicama od 500 eura u ukupnoj vrijednosti od oko 100.000 eura u jednoj ekspozituri banke UBS i tri susjedna restorana.

Ove novčanice su izgleda bile škarama isječene, rekao je za France presse portparol ženevskog suda, Vensan Deruan.

“Začepljivanje toaleta bilo je kao kolateralna šteta”, rekao je on.

Slučaj se dogodio sredinom svibnja, a o tome tko je to uradio još se ništa ne objelodanjuje.

Prvo su bili začepljeni toaleti u prostoriji sa sefovima jedne ekspoziture banke UBS, naveo je ženevski sud. Nekoliko dana kasnije toaleti tri restorana u okolini su imala isti problem.

Vlasti su uspjele da spase i sačuvaju dio novca, a dvije osobe su osumnjičene. U ovoj fazi pravosudna tijela odbijaju da pruže daljnje detalje o ovom slučaju pošto je istraga u tijeku.

Prema ženevskom listu, novac je pripadao Španjolkama koje su ga stavile u sef u Ženevi prije nekoliko godina.

Policija je saznala o slučaju zbog pritužbi restorana, nezadovoljnih što su im začepljeni toaleti, pa makar i novčanicama.

Da misterij bude veći, jedan odvjetnik koji predstavlja osobe koje su bacile novčanice došao je i platio restoranima troškove očepljivanja toaleta, rekao je Deruan i objasnio da su tada vlasnici restorana povukli tužbe.

Iako u Švicarskoj nije ilegalno uništavanje novčanica, kao ni začepljivanje toaleta sa novčanicama, sudske vlasti su riješile da provedu istragu iz predostrožnosti da povjere porijeklo novčanica i utvrde je li sumnjivo, naveo je portparol suda.

Banka UBS nije davala priopćenje.