U Švicarskoj, Njemačkoj i Francuskoj jeftinije nego u BiH

Nijemci, Francuzi, pa čak i Švicarci, u svojim državama mogu da kupe brojne prehrambene artikle, ali i proizvode za higijenu, kao i odjeću i obuću, po mnogo pristupačnijim cijenama nego što su u našoj zemlji.
Jedino proizvode koji spadaju u luksuz, poput alkohola i cigareta, u razvijenijim evropskim zemljama sigurno nećete uspjeti da pazarite jeftinije nego u BiH. Međutim, mnoge druge artikle možete da pronađete po nižim cijenama nego ovdje, pišu Nezavisne novine.
Primjera radi, čuvene švicarske čokolade od 100 grama u toj državi mogu da se kupe po cijeni već od 0,45 franaka (0,70 KM). U BiH ćete se namučiti da pronađete taj konditorski proizvod iste težine, jer se sve češće pakuju u masi od, na prmijer, 90 ili 80 grama, pa čak i tako “olakšane” koštaju između jedne i dvije marke.
Osim slatkiša, u švicarskim gradovima možete mnogo jeftinije nego u BiH da prođete i ako kupujete neke prehrambene artikle, ali i higijenske proizvode, pa čak i obuću i odjeću.
Muške pantalone, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS koštaju 65,22 KM, a samo ako se malo potrudite, u Švicarskoj možete da obučete mnogo jeftinije, ali vjerovatno i kvalitetnije hlače.
Švicarci koji, primjera radi, žive u Bazelu, u kupovinu često idu u susjedne Njemačku i Francusku, jer su cijene niže nego u njihovoj zemlji, a skromnije su i nego kod nas.
Kilogram pilećih bataka u Banja Luci košta oko 7,25 KM, a u njemačkim trgovinama mogu da se kupe po cijeni već od 2,33 eura (4,54 marke). Litar mlijeka u Njemačkoj košta od 0,54 eura (1,05 KM) pa naviše, dok je za isti napitak u našoj zemlji, prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrebno izdvojiti 1,51 marku.
Možemo da zavidimo i Francuzima, pošto je u njihovim trgovinama kilogram svinjetine moguće pazariti i za 2,90 eura (5,66 KM), a tako jeftino meso ovdje ne može da se kupi ni po akcijskim cijenama.
Gotovo je nevjerovatno, šest flaša negazirane vode, od po litar i po, u jednoj trgovini u Francuskoj moguće je kupiti za 1,10 evra (2,15 KM), što je mnogo viša cijena nego u BiH.
U udruženjima za zaštitu potroščaža podsjećaju da je u BiH slobodno formiranje cijena. Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da je apsurdno to što su neki artikli ovdje skuplji nego u evropskim zemljama.
“S obzirom na to da je kod nas malo tržište, pojave se jedan-dva uvoznika, ili čak tri, i oni se dogovore pa dobijemo cijene takve kakve jesu, tako da neke proizvode skuplje plaćamo nego u Evropi. Trebalo bi da cijena proizvoda bude u uskoj vezi sa platežnom moći, i što su plate niže, trebalo bi da su i cijene niže”, upozorava Petrović.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da su u evropskim državama za proizvodnju prehrambenih artikala znatno veće subvencije nego u BiH.
“Poljoprivreda je tamo podržana i sve što je u vezi sa ishranom za kupce je povoljnije nego kod nas. Mi plaćamo skuplje hranu nego bilo ko u organizovanim zemljama”, pojašnjava Pavlović.
Uzme li se u obzir koliko su veće plate u Njemačkoj, Francuskoj ili Švicarskoj nego u BiH, jasno je zbog čega sve više bh. građana jedva sastavlja kraj s krajem.