Published On: Sun, Aug 25th, 2013

U srbijanskoj vladi ubuduće 18 ministarstava

Vlada Srbije usvojila je u nedjelju prijedlog izmjena zakona o ministarstvima po kojemu bi kabinet premijera Ivice Dačića nakon rekonstrukcije, usuglašavane više od tri mjeseca, ubuduće imao ukupno 18 umjesto dosadašnjih 17 ministarstva, jer je resor financija i gospodarstva podijeljen u dva ministarstva.

Kadrovske izmjene koje su predložile vodeće stranke koalicijske vlade, Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandara Vučića i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, bit će pojedinačno usuglašene, a o njima će se izjasniti Skupština Srbije na izvanrednoj sjednici zakazanoj na zahtjev vlade u ponedjeljak 26. kolovoza.

Srbijanski elektronički mediji kao iznenađenje ocjenjuju odluku vicepremijera Vučića da u vladi ipak zadrži aktualnog ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića, ali ne kao ministra već kao svog zamjenika na čelu odbora za suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Među sad već posve izvjesnim kadrovskim promjenama, najviše pozornosti u Srbiji privuklo je ime novog ministra financija Lazara Krstića, kojeg su kao eksperta predložili Vučić i SNS.

Krstić, dvadesetdevetogodišnji diplomac prestižnog američkog sveučilišta Yale i suradnik konzultantske tvrtke McKinsey iz New Yorka, već je najavio oštre i bolne promjene u državnom financijskom sustavu istaknuvši kako “Srbija mora stezati remen” i da će zato “provesti i neke mjere koje neće biti popularne”, ali da bi prvi rezultati mogli vrlo brzo biti vidljivi.

Istodobno, mediji spekuliraju da je vođa socijalista Dačić mandat ministra kulture ponudio ravnatelju Beogradske filharmonije Ivanu Tasovcu.

U nedjelju su zasjedali središnji odbori SPS-a i SNS-a, a nakon tih bi sjednica usuglašena kadrovska rješenja trebala bi biti pridodana vladinom prijedlogu izmjena zakona o ministarstvima o kojima će u ponedljelak raspravljati zastupnici srbijanskog parlamenta.

Hina