Published On: Sri, tra 27th, 2022

U Sarajevu promovirana nova knjiga Dragana Bursaća

Nazvana po jednom od njegovih tekstova, ‘Čekajući Dylan Doga u Srebrenici’ zbirka je kolumni Dragana Bursaća objavljenih na portalima Al Jazeere Balkans i Radio Sarajeva.

U Centru za kulturu Sarajevo u utorak je oržana promocija knjige Čekajući Dylan Doga u Srebrenici nagrađivanog bosanskohercegovačkog novinara i kolumniste Dragana Bursaća.

Nazvana po jednom od njegovih tekstova, Čekajući Dylan Doga u Srebrenici zbirka je kolumni Dragana Bursaća objavljenih na portalima Al Jazeere Balkans i Radio Sarajeva.

Bursać je rekao kako je ova knjiga sublimat onih stvari koje on radi u posljednjih pet godina.

“Postojale su kolumne i prije toga, postoje kolumne koje se rade sada i nisu stigle da uđu u knjigu. Nisam sam domislio to kako da grupišem ove kolumne, kako da ih uradim. Razgovarao sam s dragim ljudima, s prijateljima, i oni su mi rekli da to izdjelimo na neka tri dijela – priče o herojima, priče o ljudima koji su uspjeli spasiti ljudske živote; priče o ljudima, nažalost, koji su danas zvijezde, a to su ratni zločinci i njihovi zločini, a ima i jedno poglavlje o ljudskosti, o fenomenu ljudskosti u ratu” kazao je Bursać, prenosi Fena.

Dodao je kako je ova knjiga namijenjena prevashodno ljudima koji je neće pročitati.

“Ova knjiga je namijenjena onima koji je neće pročitati iz inata, pakosti, zlobe, iz hiljadu razloga neće je pročitati. Onda se postavlja logično pitanje pa čemu onda ovo? Jednom će doći na red opcija kada će djeca, unuci ili čukununuci onih koji ne čitaju, čitati ovo. Knjiga ima to odloženo dejstvo. Kad-tad neko će pitati, kao što je bilo nakon Drugog svjetskog rata šezdesetih godina, šta su radili vaši očevi ili djedovi ili pradjedovi u ratu. Neka djeca će to pitati i knjige će im biti nemjerljivo bitne, u bilo kom obliku”, kazao je Bursać.

‘Važno svjedočanstvo’

Osim Bursaća, na promociji su govorili recenzenti knjige Dino Mustafić i Andrej Nikolaidis, te Zlatko Dizdarević.

Nikolaidis je kazao da tekstovi Dragana Bursaća detektuju neuralgične tačke i detektuju teme koje su, ne samo teme prošlosti i teme sadašnjosti, nego na žalost potpuno očito i teme naše budućnosti.

“Ovo je napokon važno svjedočanstvo o tome kakvo je bh. društvo i ujedno i zalog za budućnost ove države i ovoga društva, dakako za bolju budućnost ove države i ovog društva”, kazao je Nikolaidis.

Zlatko Dizdarević je rekao da je nakon što je pročitao knjigu sebe uhvatio u razmišljanju o tome “ko smo to mi danas u odnosu na ovih 30 godina što smo prošli, šta smo mi to učinili drugačije da se ovakva knjiga za 50 godina ne može više napisat”.

“Fasciniran sam Draganovom hrabrošću, spremnošću, nedostatkom sekunde jedne dileme da li to uopšte treba raditi ili ne treba, da li to treba napisati ili ne treba, manirom životnim koji je potpuno drugačiji od 99 posto novinara oko nas danas, koji su sveli svoj posao na ‘copy-paste’, a ne na elementarni pokušaj da se uđe u traganje za smislom informacije, za istinom informacije”, kazao je Dizdarević.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Miko
Miko
28 dana prije

Uvijek je bilo izroda i doga ima toga u svakoj porodici. Psi laju karavani prolaze!

Kortikosteroidac
Kortikosteroidac
28 dana prije

Čemu reklamiranje otvorenog mrzitelja Hrvata?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kortikosteroidac
28 dana prije

tipično poskokovski!

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

što zagađujete prostor ovim sskottom i propagatorom laži?

Anonimac
Anonimac
28 dana prije

cijela prica o srebrenici, to je sve jedna teška alijina ubleha, kao što to upravo i sami muslimani dokazuju! 

ovo je prica o TakijAliji i Hakiji;

alija je hakiji meholjicu podvalio da mu je klinton reko da treba žrtvovati 5000 muslimana! bila je to iskljucivo takijAlijina ideja! klinton je poslije dešavanja govorio kako je bio jako razocaran da alija nije mogao BRANITI srebrenicu sa 3000 boraca, nego ih je povukao i ostavio srebrenicu NEBRANJENU! klinton je od alije samo zloupotrebljen kao lažni alibi koji je podvaljen hakiji. alija se njime pravda da bi sakrio svoju pravu zlocinacku namjeru žrtvovanja vlastite vjerske skupine kako bi hinjski ostvario svoju islamisticku deklaraciju i napravio si vlastiti islamisticki kalifat. to je izmetbeg-begovat za žutog podlacca, od erdoga neoSSmanski tituliranog kao “beg od bosne”!
kako je hakija zablokiran u srebrenici uopce mogao provjeriti je li istinito traženje klintona kako mu je to podmukli alija-takija prenio? naravno, NIKAKO! https://www.youtube.com/watch?v=T_Yg6PxpTTs General Halilovic: “Srebrenica je bila sramno predata” https://www.youtube.com/watch?v=-FjblqToj3k&t=50s

samoprozvani “bošošnjoke” grade mit na lažnoj povijesti “žrtve” koja nije bila samo njihova. rate to planski, iskljucivo radi svojih zlocinackih, dugorocnih politickih ciljeva. perfidno lažiraju dogadaje u ratu KOJEG SU SAMI ODABRALI namjernim alijinim odbijanjem kutelijerovog plana! od tzv.bih bi da naprave svoju islamisticku državu, ZATO JE I RASTURAJU!

dva kršcanska naroda su “agreesori”, a jedino su islamiSSti-potturice lažni sveci, LOL!

na “prostoru džiihada”, podstaknuti globalistickim interesima stranaca, djeluju teški, NEPRESUÐENI iSSlamisticki ZLOCIINCI, cuvari pritajenih maoca-terorr-uslužnih svinjoogojilišta “za posebne namjene” njihovih stranih i stvarnih gazda…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
27 dana prije

Srebrenica je ZAJEDNICKI SRPSKO HRVATSKI ZLOCIN SAMO STO SU DIREKTNI IZVRŠIOCI SRBI A HRVATI INDIREKTNI I SUUČESNICI ZLOČINA IZUZEV DIJELA HVO KOJI NIJE SLUZIO DOGOVORU TUDJMAN MILOŠEVIĆ KARADJORDJEVO ljeta 1991 o rasturu JUGE radi podjele Bosne

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
27 dana prije

zapanjujući doseg lojjave, a zloččinačkke iSSlamiističke mašte!

Dostan
Dostan
27 dana prije

Halal Srbin iz Banjaluke Bursoooć, to je ono što je Sa čaršiji najmilije. Najdraže bi im bilo da svi postanemo takvi pa u idućem koraku budemo “Bosanci”, pa u onom dugom da se islamiziramo. Ah meraka, svi gradŽani u Bejha, ne bi sreći kraja bilo za tekbirlije.
Bursoooć je jedan jedini, a mogao je promociju svojih ig.ovna.vanja održati i u kafani kraj pozorišta u Banjaluci gdje provodi dane i noći filozofirajući i ne radeći ništa jer je tako u mogućnosti (fino naplati pljuvanje po sopstvenom narodu pa mu se može).

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
27 dana prije

strani plaćenik.