Subota, 25 svibnja, 2024

U Sarajevu otvorena izložba "Ivo Andrić u diplomaciji"

Must Read

Ne samo da diplomacija “nije za svakog” nego se slobodno može reći da je mali broj ljudi koji zaista imaju dara i znanja za taj posao, napisao je jednom Ivo Andrić.
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu danas je otvorena izložba “Ivo Andrić u diplomaciji” i ovo je nova priča o književniku i nobelovcu koju su organizirali Arhiv Jugoslavije, Arhiv Bosne i Hercegovine i Arhivističko udruženje BiH (AUBiH).
 Izložba je plod rada Arhiva Jugoslavije i Arhiva BiH, plod dobre i iskrene saradnje jer je ova baština nastala u zajedničkoj zemlji, rekao je otvarajući izložbu Šaban Zahirović, direktor Arhiva BiH, izražavajući žaljenje što zbog vremenskih prilika izložbi nije mogao prisustvovati i direktor Arhiva JugoslavijeMiladin Milošević.
Izložba sadrži 34 arhivska dokumenta koja Andrića prate kroz diplomatsku službu u kojoj je proveo 21 godinu, te posjetitelji mogu vidjeti fotografije diplomatskih predstavništava Kraljevine SHS/Jugoslavije u kojima je radio počevši od Vatikana 1920. godine, potom Bukurešta, Rima, Pariza, Madrida, Brisela, Marseja, Ženeve i sve do Berlina 1941. godine.
 Kao diplomat Andrić je službovao u interesu tadašnje Kraljevine Jugoslavije te se na izložbi može vidjeti i njegov završni tečaj za diplomatu, rekao je Sejdalija Gušić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH.
Direktor arhiva Republike Srpske Dušan Popović je rekao da izložba zapravo govori i o tome koliko je Andrić bio temeljit, ne samo kao književnik nego i kao diplomata, a iz dokumenata se vidi da je “njegov kodeks u pripremi za veleposlanika, atašea, bio jako strog”.
– Impresioniran sam njegovim stvaralaštvom i kao književnika i kao diplomate, njegovim načinom komunikacije, rekao je Popović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -