Subota, 25 svibnja, 2024

IZ RAZVOJNE BANKE FBIH ODGOVORILI: Ako Budimir dokaže navode s FTV-a, podnosimo ostavke

Must Read

U priopćenju za javnost navode da je “izneseno niz neistina o radu i djelovanju ove institucije”.
“U navedenoj emisiji, as najviše federalne funkcije, građanima su sugerirane sljedeće neutemeljene tvrdnje kojima se pokušalo obmanuti javnost.
Navodno, nije vršena ravnomjerna raspodjela sredstava po kantonima / županijama što je bio “dogovor” kad je “formirana nova vlast”.
Ističemo da Razvojna banka ne dodjeljuje sredstva kako bi zadovoljila ravnomjernu distribuciju financijskih sredstava po svaku cijenu. Tako izjava o dogovoru ravnomjerne distribucije sredstava nije uvjet djelovanja Razvojne banke, nego jedna od poželjnih mogućnosti.
Utvrđeno je da Razvojna banka “nije registrirana u registar pravnih subjekata” i zato “ne postoji mogućnost inspekcije nad radom Razvojne banke” što “onemogućava ulazak inspekcije” i “nadzor nad radom Razvojne banke”.
Ako prvi čovjek Federacije ne zna da se Razvojna banka ne registrira u registar nego joj je pravni subjektivitet izravno utvrđen Zakonom o Razvojnoj banci, da kontrolu nad poslovanjem Razvojne banke, kao i za sve ostale banke u FBiH vrši supervizor – Agencija za bankarstvo FBiH, da podliježe obveznoj reviziji eksternih revizora koju su posljednjih godina radile međunarodne revizorske kuće poput KPMG i Deloitte, da ima kontinuiranu unutarnju reviziju i da napokon njen svaki godišnji izvještaj usvaja Vlada FBiH u funkciji Skupštine, onda se pitamo kako se uopće, uvažavajući funkciju koju obavlja, usuđuje govoriti o ovoj temi “, navode iz Razvojne banke.
U saopćenju podsjećaju da je pored svih spomenutih “supervizora i revizora”, u ovoj banci “inspekciju” nad radom provodila i Financijska policija FBiH i Porezna uprava FBiH i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.
“Bilo bi neophodno da predsjednik Federacije javno kaže koja ili čija to još” inspekcija “treba da provjeri rad Razvojne banke.
Predsjednik Budimir, navodi se, tvrdi da nije vršio pritisak na Ramiza Džaferovića u vezi s kompanijom “Virteks”.
“Neistina! Predsjednik čak tvrdi da je samo” zamolio “Džaferovića da” pomogne u rješavanju tog kredita “. Predsjednik mora znati da svako uplitanje u odluke Razvojne banke predstavlja direktan politički pritisak i nikako se drugačije ne može kvalificirati.
Čak i kad predsjednik tvrdi da je spomenuta tvrtka iz Posušja za kredit aplicirala “prije nego što je on postao predsjednik Federacije”, to ne umanjuje njegovu odgovornost za pritisak koji je počeo vršiti za vrijeme svog mandata i očito od takve namjere niti do danas ne odustaje, navode iz Razvojne banke i dodaju da su dokaz transkripti SMS poruka koje je Budimir slao Džaferoviću, koje predstavljaju “nedvosmislen primjer vršenja izravnog političkog pritiska”.
Nadalje navode da je predsjednik Budimir intervenirao za tvrtku “Virteks”, koja je “u razdoblju 2004.-2011. bila tužena strana u sudskom sporu s Razvojnom bankom zbog neizmirivanja obveza po komisionom kreditu”.
“Tvrtka podnosi u više navrata aplikacije i to čini za vrijeme sudskog spora 2011/2/2, 2011/6/29. I posljednji put 2011/10/17, nakon obustave sudskog postupka. Dakle, predsjednik Budimir se zalaže za tvrtku koja je izgubila ugled i legitimitet. No , to nije razlog zašto je Razvojna banka odbila kredit. Razlozi su neadekvatna namjena kreditnih sredstava; financijska izviješća koja odražavaju neprihvatljivo financijsko stanje, neuredna kreditna povijest, ponuđeni kolateral neprihvatljiv za Banku, neotklonjenost prethodnih nedostataka kreditnog zahtjeva, povećana kreditna zaduženja tražitelja kredita “, navodi se u saopćenju.
“Ako predsjednik Budimir može dokazati neutemeljenost ovakvih navoda Razvojne banke, kompletno rukovodstvo Razvojne banke podnijet će ostavku na sve funkcije i prepustiti sposobnim i nekorumpiranim ekspertima da rukovode ovom ustanovom”, ističe se u saopćenju koje potpisuje tim Razvojne banke Federacije BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -