Srijeda, 24 travnja, 2024

U ODSUSTVU RAVNATELJA GP BiH: Bošnjaci provode plan iz “Oaze” za zaposjedanje granice s Hrvatskom

Must Read

U sjeni prepucavanja Sarajeva i Banja Luke oko referenduma u Republici Srpskoj realiziraju se planovi kojima je cilj potpuna marginalizacija Hrvata u pojedinim institucijama BiH.
Tako se u Graničnoj policiji BiH u odsustvu ravnatelja Zorana Galića koji se razbolio, pripremaju izmjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Granične policije BiH, kojima se želi, pod izlikom potrebe za “racionalizacijom službe” izmjeniti nacionalna struktura GP BiH, na način da Bošnjaci preuzmu granicu BiH s Hrvatskom i osiguraju dominaciju u zapovjeništvu GP BiH, saznaje Hrvatski Medijski Servis.
Naime, nakon što je nedavno objavljen interni oglas za popunu 11 upražnjenih radnih mjesta u Graničnoj policiji kroz unaprijeđenje u čin inspektora, od čega je oglašeno samo jedno radno mjesto rezervirano za Hrvate, Hrvatski Medijski Servis doznao je i razloge takve odluke.
Izmjena Pravilnika
– Samo u Centralnom istražnom uredu aneksom Pravilnika o ustroju GP BiH predviđeno je šest radnih mjesta za hrvatske kadrove, za koje je trebalo, također, raspisati natječaj, tim više što su u tom organizacijskom dijelu Hrvati i onako simbolično zastupljeni. Na upit zašto to nije učinjeno rečeno je kako će se ta radna mjesta prema novom Pravilniku ukinuti, kaže izvor Hrvatskog Medijskog Servisa iz Granične policije, koji je zamolio da mu ne navodimo identitet.
Prema njegovim riječima zamjenik direktora Zijad Srabović formirao je tročlanu komisiju koja u narednih 20 dana treba obići granične prelaze i sve organizacijske djelove granične policije kako bi “snimila stanje na terenu” i napravila prijedlog racionalizacije radnih mjesta.
Indikativno je da u tročlanom povjerenstvu kojeg čine inspektori Emina Muhić, Milan Trapara i Slavenko Ignjić nema ni jednog Hrvata.
Nacionalna struktura GP BiH
-Racionalizacija službe služi samo kao krinka za ukidanje radnih mjesta u Graničnoj policiji prema Pravilniku rezerviranih za hrvatske kadrove, kaže sugovornik HMS-a.
Podsjeća kako nacionalna struktura Granične policije održava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991, s tim da na regionalnoj razini odražava regionalni raspored stanovništva, pri čemu u područjima uz granicu u kojima dominira jedan narod, pripadnici manjinskih naroda moraju biti zastupljeni s 10 posto u GP BiH.
– Primjerice, budući su Hrvati najbrojnije stanovništvo uz granicu s Hrvatskom u jugozapadnom dijelu BiH oni sada čine 80 posto pripadnika Granične policije na potezu od Ravnog do Drvara, dok Srbi i Bošnjaci čine 10 posto stanovništva. U području Unskosanske županije dominantna je zastupljenost Bošnjaka, dok su Hrvati i Srbi zastupljeni s 10 posto. Uz granicu sa Srbijom, gdje je dominantno srpsko stanovništvo, dominiraju, pak Srbi u GP BiH. Sada se, pod izgovorom racionalizacije službe Hrvate želi potisnuti iz službe uz granicu s Hrvatskom, pojašnjava sugovornik HMS-a. Dodaje kako je riječ o realizaciji dogovor bošnjačkih kadrova granične policije postignutog još u trećem mjesecu ove godine u restoranu Oaza na Ilidži.
Dogovor iz “Oaze”
Podsjetimo, tada je zamjenik dikrektora Granične policije BiH Zijad Srabović, koji sada praktično, u odsustvu ravnatelja Zorana Galića, koji je bolestan,  rukovodi Graničnom policijom BiH, organizirao neslužbeni sastanak 14 najviših policijskih i državnih službenika bošnjačke nacionalnosti Granične policije BiH.
Zamjenik direktora GP BiH Zijad Srabović. Foto: SB
Na spomenutom sastanku Srabović je prisutne informirao o vrlo nepovoljnom položaju Bošnjaka unutar Granične policije BiH i o potrebi bošnjačkog jedinstva u rješavanju nagomilanih problema. Srabović je tada, prema pisanju sarajevske “Slobodne Bosne”, izrazio ogorčenost činjenicom da su “od Strmice do Trebinja svi zapovjednici jedinica GP BiH Hrvati”, i nezadovoljstvo nacionalnim položajem Bošnjaka u zapovjednom kadru jedinica GP BiH prema granici sa Srbijom.
Većina prisutnih bila je, navodno, zaprepaštena istupom Srabovića kao i činjenicom da je organizirao jednonacionalni sastanak pripadnika Granične policije BiH bošnjačke nacionalnosti, što je zakonom izričito zabranjeno.
Prijava SIPA-e
Zijad Srabović tada je kazao da bi ovakva „druženja“ trebala postati praksa pa je predložio da se slični susreti održavaju svakog drugog četvrtka u mjesecu. No, nije poznato, jesu li “druženja” nastavljena, ali je, po svemu sudeći, počela realizacija dogovora iz restorana “Oaza”
Inače, zanimljivo je da Zijed Srabović obnaša dužnost zamjenika direktora Granične policije BiH iako je protiv njega SIPA još 208. podijela izvještaj Tužiteljstvu BiH zbog počinjenog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na Majevici.
Prijava protiv Srabovića već se, međutim 8 godina “kiseli” u Tužiteljstvu BiH. Neprovođenje istrage protiv zamjenika direktora GP BiH neki objašnjavaju prijateljskim i zemljačkim vezama između Srabovića i glavnog tužitelja Gorana Salihovića. Naime i jedan i drugi su iz Lukavca./HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Selak Raspudić objavila razloge raskola s Mostom. “Nino i ja smo sad nezavisni”

MARIJA Selak Raspudić za 10:30 sati zakazala je presicu na kojoj je govorila o raskolu s Mostom. Ona i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x