Published On: Sri, kol 24th, 2016

SMILJE JE SAMO POČETAK: Osim smilja svjetsko tržište traži hercegovački lovor, kadulju, troskot i bršljan

Uzgoj ljekovitog bilja na području Hercegovine ima veliku perspektivu te u budućnosti može otvoriti brojna radna mjesta. Međutim, potrebno je uključivanje institucija kako bi se ova oblast proizvodnje uredila, odnosno kako se ne bi događale nekontrolirane sadnje određene biljke, a time i rušenje tržišta.
Velika potražnja
Iako se posljednjih godinu dana u Hercegovini najviše usredotočilo na priču o uzgoju smilja, u što su uloženi milijuni maraka, a budućnost je neizvjesna, postoje brojne druge biljke za kojima je potražnja na tržištu velika, a njihov uzgoj zanemaren. Prema riječima Kreše Vrdoljaka, jednog od vlasnika tvrtke Kadulja d.o.o. iz Gruda, koja se bavi otkupom ljekovitog bilja, na tržištu postoji potražnja za desecima različitih ljekovitih biljaka koje uspijevaju na području Hercegovine. Najbolja smjernica onima koji se planiraju baviti uzgojem ljekovitog bilja je situacija iz prošlog mjeseca kada su proizvođači smilja imali problem s otkupom, dok je u isto vrijeme na tržištu vladala nestašica, primjerice, troskota. I cijena ide u korist manje popularnoj biljci, piše Večernji list.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>