Published On: Sri, kol 24th, 2016

Talgo vlakovi na probnoj vožnji od Sarajeva do Zenice

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) danas su organizirale probnu vožnju Talgo vlakova na relaciji Sarajevo – Zenica, prenosi Fena.
– Pripreme za puštanje Talgo vlakova u promet su u završnoj fazi. To je ujedno kraj spekulacijama da ove kompozicije ne mogu prometovati na prugama u BiH. U skladu sa odredbama Zakona o sigurnosti željezničkog prometa nužno je izvršiti probne vožnje koje će pokazati da su stvoreni svi tehnički preduvjeti za sigurno odvijanje putničkog prometa – izjavio je Feni savjetnik generalnog direktora Željeznica FBiH Samir Kadrić.
Po završetku testnih vožnji, kako je dodao, očekuje se i uvođenje redovnih željezničkih putničkih linija na relaciji Sarajevo – Doboj, a u tijeku su pregovori i za uvođenje tih vlakova na međunarodnoj liniji Sarajevo – Zagreb.
Kadrić je naveo da će se, nakon završetka remonta pruge na dijelu Bradina, Talgo garniture naći i na tzv. južnoj pruzi, od Sarajeva preko Mostara do državne granice.
Uvođenjem Talgo garnitura, kako je naveo, Željeznice FBiH imaju namjeru vratiti povjerenje putnika u korištenje željezničkog prometa imajući u vidu da je to najekonomičniji i najisplativiji vid prometa.
– Udobnost koja se nudi prije svega mladima, poslovnim ljudima i drugima, vjerujemo da će imati efekta i da će u budućnosti naši putnički kapaciteti biti modernizirani ovim garniturama te spojiti Sarajevo sa ostalim gradovima u zemlji, a očekujemo kako će to u budućnosti biti i prema europskim destinacijama – dodao je Kadrić.
Talgo garniture kupljene su putem robnog kredita od Vlade Španjolske 2006. godine, a u Bosnu i Hercegovinu su isporučene 2010. godine. /HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>