Subota, 25 svibnja, 2024

U listopadu će samo lišće padati, cigarete skaču…

Must Read

Cigarete će od 1. siječnja sljedeće godine biti znatno skuplje nego sada, a za koliko će njihove cijene biti više, trebalo bi biti poznato već narednog mjeseca.

U listopadu će, naime, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH da donese odluku o iznosu trošarina za 2013. godinu. Iz UIO BiH je pojašnjeno da UO te institucije svake godine donosi odluku o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete.

“Tako se očekuje da Upravni odbor UIO u listopadu donijeti odluku o posebnom i minimalnoj trošarini za 2013. godinu. U toj će odluci biti definirano povećanje trošarine na cigarete od početka 2013. godine. U listopadu će se ujedno i znati za koliko će cigarete poskupjeti u idućoj godini “, pojasnio je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UIO.Zasad, dakle, nije poznato koliko” paprenije “će pušače da košta ta navika, ali se zna da prihodi države, “zahvaljujući” ovom poroku, vrtoglavo rastu iz godine u godinu.

Kako saznajemo, BiH je 2006. godine od trošarina na cigarete prikupila više od 320 milijuna, a ove godine će, očekuje se, ta cifra iznositi čak 850 milijuna KM. “Zakon o akcizama u BiH primjenjuje se od 1. srpnja 2009. godine. Njime je predviđeno da se od 2009. do 2014. godine izvrši usklađivanje oporezivanja trošarinom duhanskih prerađevina u BiH sa legislativom Europske unije “, naglašava Kovačević.

Ljekari i ostali borci protiv duhanskog dima pozdravljaju to što cijene cigareta u BiH polako, ali sigurno pristižu europske. Brojni stručnjaci ističu da pušenje predstavlja najveći javno-zdravstveni problem. “I pored učestalog podsjećanja na to da je pušenje štetno po zdravlje, sva moguća istraživanja su pokazala da najbolji faktor za smanjenje broja pušača predstavlja poskupljenje cigareta”, ističe Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duhana RS.

Duhanski dim, dokazano je, napada svaku ćeliju ljudskog organizma, što izaziva brojne bolesti, uključujući i rak. Dakle, oni koji su o posljednjoj cigareti razmišljali iz zdravstvenih razloga, zbog nedavnih poskupljenja imaju argument više da zaborave ovu opaku naviku. Ovaj, kako ga neki nazivaju – užitak, postaje sve veći teret za novčanik.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -