Published On: Uto, ruj 25th, 2012

ZGODAN ŠTOS: “Vlada” Federacije potkrada Fond solidarnosti

TOMISLAVGRAD – Vlada FBiH gura federalni Fond solidarnosti u gubitke uskraćujući im zakonita sredstva, kazao je za Fenu ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije Ivan Krstanović.

Prema njemu,od jedinstvene stope doprinosa godišnje se osigura 95 milijuna maraka temeljem Odluke Vlade FBiH od izdvajanja od 9 % od ukupnih sredstava. Isti iznos dužna je, kako kaže, Federalna Vlada osigurati iz proračuna pa bi ukupna sredstava kojima bi raspolagao Fond solidarnosti bila oko 170 milijuna maraka.

-Međutim,Vlada FBiH uplati samo 20 posto i ostaje dužna godišnje oko 70 milijuna maraka Fondu solidarnosti te tim postupkom gura spomenuti Fond u gubitke, kazao je Krstanović te je dodao da su time uskratili ispunjenje svojih obveza prema Fondu oko pola milijarde maraka.

Obrazlažući dalje , ravnatelj navodi da se spomenuta sredstva iz federalnog Fonda solidarnosti koriste namjenski za osiguranje jednakih uvjeta za provođenje obveznog zdravstvenog osiguranja u svim županijama, za prioritetne federalne programe zdravstvene zaštite i prioritetne najugroženije oblike zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti.

Krstanović se pita zašto Vlada FBiH nije donijela odluku o stopi od 2 do 3 posto i ona bi bila razmjerna trenutnim ulaganjima ,već je aktualna stopa za izdvajanje od 9 posto koju navedeni ne mogu ispoštovati a time su zdravstvene ustanove dovele u kolaps ne ispunjavajući zakonske obveze .

Koliko znači Fond solidarnosti Krstanović uzima prosječnu potrošnju iz obveznog zdravstvenog osiguranja po osiguranom licu u Hercegbosanskoj županiji gdje je taj iznos 570 KM, dok je prosječna potrošnja na recept po osobi 73 KM i kako dalje navodi , zavod kojem je on čelu je u gubitku dok uzima primjer Sarajevske županije koja je na dobitku mada je omjer potrošnje po osobi i potrošnje na recept 842 KM odnosno 151 KM.

-Upravo zbog ovakvog nerazmjera postoji Fond solidarnosti a već smo napomenuli kako funkcionira, ističe Krstanović.

Krstanović navodi Hrvatsku, gdje nema PDV na lijekove a njihova Vlada potiče zdravstveni sustav s dodatnih 35 % sredstava te je prema njemu apsurd veći što Vlada FBiH prikupljeni PDV ne vraća zdravstvu.

-Zbog tih nedostatnih sredstava , iz federalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje donijeli su Odluku da do kraja godine prednost imaju hitni slučajevi a da se ostali gdje nije ugroženo zdravstveno stanje stavljaju na listu čekanja, zaključio je ravnatelj zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-e Ivan Krstanović.

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare