Subota, 15 lipnja, 2024

OSCE ZAKLJUČIO: BiH nije otok

Must Read

Misija OSCE-a u BiH je nedavno otvorila Aarhus centar u Sarajevu.
”Nije nam samo cilj bio otvoriti ga, već da bude otvoren za one ljude koji imaju potrebu koristiti njegove resurse, bez obzira na to da li će se služiti knjižnicom, internetom ili sudjelovati u promotivnim aktivnostima.
Danas je Aarhus centar jedna fotografija, a mi želimo da bude film“, rekao je u izjavi Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u BiH, povodom otvaranja Aarhus centra u Sarajevu.
Implementacijom Arhuske konvencije se doprinosi ispunjavanju jednog dijela europske okolinske pravne stečevine, čime se doprinosi ispunjavanju obaveza europskih integracija.
”Misija OSCE-a u BiH snažno podržava napredak na europskom putu, kao i dnevni red integracija, koje imaju vođe u ovoj zemlji. Snažno vjerujem da je BiH dio Europe, u kojoj će pronaći svoju budućnost“, kaže Burton.
Naglašava da postoji jaka povezanost između normi Europske unije i vrijednosti OSCE-a.
“Tako mogu podržavati integraciju ne zbog Europske unije nego što OSCE podržava integraciju. Dnevni red integracija u Europsku uniju nije jedini dnevni red integracija. Jedan od tih dnevnih redova je Aarhus centar u Sarajevu, koji je 38. centar koji je otvoren u državama članicama OSCE-a”, kaže Burton.
BiH je država članica OSCE-a, koja ima svog stalnog predstavnika u stalnom Vijeću OSCE-a i OSCE je sam integrativni faktor za ovu temu.
”BiH nije otok i ne može funkcionirati izolirano, već kao dio regije, dio kontinuiteta i dio modernog svijeta. Stoga vjerujem u ovu zemlju“, rekao je šef Misije OSCE-a u BiH.
Komentirajući ima li šanse da BiH u budućnosti funkcionira bez djelovanja međunarodnih zajednica istaknuo je da „dokle god BiH napreduje na tim integrativnim multidimenzionalnim putevima životi ljudi u BiH će biti poboljšani jer postoji veza između integracija, demokracije, prosperiteta i modernosti.“
Smatra da je to jedan od načina da se izmjeri napredak navodeći da ako BiH u jednoj od ovih dimenzija ostvaruje napredak onda ostvaruje napredak i uopće.
U smislu regionalne suradnje, istaknuo je da treba razmišljati o pitanju povratku izbjeglica i raseljenih osoba.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -