Published On: Sri, lis 26th, 2016

U Južnom Sudanu oslobođeno 145 djece vojnika


Prisilno regrutirana djeca vojnici, njih 145, oslobođeno je u južnosudanskom gradu Pibor, priopćili su iz Fonda za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF), javlja Anadolu Agency (AA).
“Nadamo se kako će njihovo oslobađanje u utorak pratiti i mnogi drugi, tako da će 16.000 djece, koja su još uvijek u oružanim snagama i oružanim grupama, biti u mogućnosti vratiti se svojim obiteljima”, rekao je Mahimbo Mdoe, predstavnik UNICEF-a u Južnom Sudanu.
Od 2014. godine u Južnom Sudanu demobilizirano  je i oslobođeno od oružanih snaga 1.775 djece. No, iz UNICEF-a vjeruju kako je više od 16.000 djece i dalje radi za naoružane snage i grupe, dok borbe bjesne između vlade predsjednika Salve Kiira i pobunjenika koje predvodi bivši potpredsjednik Riek Machar.
“Dok su u tijeku borbe u cijeloj zemlji, UNICEF i dalje prima izvješća o regrutiranju djece u Unityju, Jongleiju i drugim državama”, naglasio je Mdoe.
Iz UNICEF-a dodaju kako je potrebno dodatnih četiri milijuna dolara (oko 3,66 milijuna eura) kako bi se nastavilo pružanje neophodne pomoći djeci puštenoj iz vojske sada i u budućnosti.
Građanski rat u Južnom Sudanu počeo je 2013. godine nakon što je Kirr optužio Machara, koji je tada bio njegov zamjenik, za planiranje državnog udara. Od tada su tisuće ljudi izgubilo život, dva milijuna ih je raseljeno, a 2,4 milijuna trpi posljedice nestašice hrane.