Published On: Thu, Aug 8th, 2013

U Hrvatsku je iz BiH ušla 
prije 1. 7. i sad ne može iz EU!

Poznati bjelovarski liječnik dr. Mladen Pavlović za Večernji list ispričao je nevjerojatno iskustvo koje ovih dana proživljava njegova 85-godišnja punica Radmila Kragulj.

Baka Radmila, naime, živi u Laktašima u BiH, a u Bjelovar u posjet kćeri Božani i zetu Mladenu stigla je 27. lipnja.

Ulazeći u Hrvatsku na graničnom prijelazu Stara Gradiška pitala je hoće li kao državljanka BiH možda imati kakvih problema budući da će Hrvatska za tri dana postati dio EU.

Nakon što je čuo da joj je putovnica izdana 2009. godine, policajac joj je rekao da se ne treba brinuti. – “Nećete imati nikakvih problema”, jasno je odgovorio – prisjeća se starica, i ne sluteći da će tadašnji ulazak u Hrvatsku još dugo pamtiti.

Ne razmišljajući više o tome, provela je mjesec dana u Bjelovaru i prije desetak dana poželjela da je njeni ipak vrate doma, te tada započinje apsurdna priča. Na istom graničnom prijelazu hrvatska policija joj ne dopušta izlazak iz zemlje!

– Utvrdili su da je zatečena s neispravnom putnom ispravom jer putovnica, iako važeća, nije biometrijska pa ne vrijedi u EU i zbog toga joj ne mogu dopustiti prelazak granice.

Napisali su i prekršajni nalog na tisuću kuna i uz popust naplatili kaznu od gotovo 700 kuna.

– Uputili su nas da se obratimo konzulatu BiH koji će joj izdati putni list s kojim će moći prijeći granicu – prisjeća se zet Mladen. Nakon povratka u Bjelovar nazvali su konzulat u Zagrebu, no tada su čuli novi “biser”.

– Da bih dobila putni list, osim dvije fotografije moram priložiti uvjerenje o državljanstvu i rodni list. Kao da u torbi nosim matični ured – očajno komentira.

Prije dva dana i sami su otišli u konzulat nadajući se da će netko pokazati razumijevanje, no odgovor je bio isti – bez dokumenata nema putnog lista. Ne pribavi li ga do 27. rujna, kad istječu tri mjeseca koliko kao strani turist može boraviti u Hrvatskoj, Radmili prijeti izgon i vjerojatno zabrana ulaska na neki rok.

Nije pomogla ni činjenica da se ona, dok su čekali, srušila zbog vrućine i ozlijedila se.

– Zar ću Hrvatsku napustiti u pratnji policije kao da sam najveći kriminalac – duboko ogorčena pita se žena. Iako su novinari Večernjeg lista uredno zatražili, do zaključenja izdanja komentar iz MUP-a nisu uspjeli dobili.