Published On: Čet, srp 26th, 2012

U Federaciji BiH potpuno ukinuti doprinose na plaće radnika?

Zastupnik HDZ-a BiH u u Parlamentu FBiH i vlasnik jedne od najvećih računovodstvenih kuća u BiH Željko Tomić ocijenio je za Večernji list da su iznimno nepoticajne mjere ekonomske politike u BiH zbog čega predlaže više poteza koji bi po njemu vrlo brzo rezultirali početkom oporavka u gospodarstvu. 

Važan segment predstavlja porezna politika zbog čega ističe da bi trebalo smanjiti opterećenja na plaće.

“Nema nikakvih razlika između doprinosa iz plaće i doprinosa na plaće ili doprinosa na teret poslodavaca. Takva podjela doprinosa je birokratska floskula da bi se izražavanjem u malim postotcima zakamufliralo visoko porezno opterećenje rada. Porezi i doprinosi, zajedno s drugim, parafiskalnim davanjima iznose oko 70 % na iznos koji se isplaćuje djelatniku. Takvo opterećenje je veće od bilo koje zemlje u okružju i čini nas nekonkurentnim. Oko jedne četvrtine doprinosa je sadržano u tzv. doprinosima na plaću. Doprinose na plaću treba ukinuti, a ako se to ne može učiniti odjednom, onda treba donijeti zakon o njihovom postupnom smanjivanju do ukidanja, u razdoblju ne dužim od 10 godina”, ocijenio je Tomić za Večernji list.

Po njegovim riječima takva bi odluka vlasti vrlo brzo rezultirala i psihološkim učincima, jer bi kroz dugoročnu projekciju troškova ohrabrilo ulagače.

“Fondovi ne bi ništa izgubili jer bi porast zaposlenosti kompenzirao postupno smanjenje stopa doprinosa”, ističe Tomić.

Po njemu, potrebne su brojne promjene od općeg ekonomskog okružja, smanjivanja javne potrošnje do jasnih poticajnih mjera za razvoj gospodarstva i poljoprivrede.

“Činjenica je da postoje velike poljoprivredne u privatnom i državnom vlasništvu koje se ne obrađuje jer njihovi vlasnici nemaju ekonomskog interesa.

Poželjna je dugoročna i temeljita reforma koja bi rezultirala registriranjem svih poljoprivrednih površina, utvrđivanje naplate poreza na neobrađeno zemljište i propisivanje uvjeta zakupa po kojim bi zainteresirani proizvođači mogli dobiti u zakup zemljište po odgovarajućim uvjetima”, smatra Tomić.

On poziva na donošenje zakona koji bi uredili dobivanje koncesija nad drugim dobrima koja su neophodna za pokretanje gospodarske djelatnosti.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare