Published On: Čet, srp 26th, 2012

Čelnicima HDZ BiH i SBB-u prijete: Gorjećete i vi i vaše centrale s njima!

Anonimne prijetnje Savezu za bolju budućnost BiH i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH stigle su jučer na e-mail adrese ovih stranaka. U poruci prijetećeg sadržaja potpisanoj imenom Adnan navodi se da je ovo “posljednje upozorenje i poklon od milijun i pol ljudi iz dijaspore”. U poruci se prijeti i raketama “stingericama” koje su, kako je navedeno, već u BiH, pa će, kako piše izvjesni Adnan, “nečije vile i novogradnje da lete uzrak”.

– Imamo vas svaki dan na vidokrugu i nišanu. Stingerisaćemo vas. Već ih imamo u BiH. Gorjećete i vi i vaše centrale s njima. Dosada smo vas trpjeli, od danas nećemo više ni jednog – navodi se u prijetećem pismu.

U nizu uvredljivih riječi i konstrukcija novoj vlasti, odnosno legitimnoj parlamentarnoj većini u BiH, prijeti se i uništenjem, a autoru ili autorima poruke posebno su zanimljivi predstojeći izbori.

– A na lokalnim izborima vidjet ćemo kako ćete svi proći. U ova dva mjeseca uništićemo vas ne samo psihički nego i fizički. A, ti, Čoviću, (Dragan. op. a.) naći ćemo te i u Hrvatskoj. Tvoje adrese imamo i kretanje od sviju – navodi se u poruci “začinjenoj” vulgarnim psovkama i brojnim pravopisnim i slovnim greškama.

U pismu izvjesni Adnan s e-mail adresom s njemačkom domenom prijeti liderima vodećih bh. stranaka da nikad neće „imati mira ni sigurnosti”.

– Nikad nećete imati sigurnosti iz kojeg ćoška će vas šta klepiti. Pravit ćemo vam mi uskoro sarajevski proces svima. Najbolji je narodni sud, sjetite se Čaušeskog i kako je on prošao, nadajte se toj sudbini – poručuje anonimni autor prijetećeg pisma.

SBB BiH u jučerašnjem priopćenju za javnost kaže da za ovakve prijetnje nema nikakvih političkih razloga te smatraju da iza svega stoji SDA, odnosno njen Odbor za sigurnost. Poručuju i da neće tražiti policijsku zaštitu zbog najnovijih prijetnji.

– Savez za bolju budućnost BiH ne shvaća ozbiljno anonimne prijetnje navodnim „stingerima” iz dijaspore upućene predsjedniku SBB BiH i drugim stranačkim liderima, jer za njih nema nikakvih političkih razloga. Sve je to samo dio prljave propagandne taktike SDA pred predstojeće lokalne izbore i njenog stranačkog Odbora za sigurnost, koji je paraobavještajna i paramilitarna organizacija. SBB BiH ovakve prijetnje neće zloupotrebljavati da traži skupu specijalnu policijsku zaštitu, kako je to u sličnim prilikama činio Tihić, i time trošiti ogroman proračunski novac – navodi se.

Relota: Ovo je posao za sigurnosne službe

S druge strane, u HDZ-u BiH ističu da bi se najnovijom prijetnjom pristiglom na adrese dviju stranaka trebale pozabaviti sigurnosne službe. Mišo Relota, glasnogovornik HDZ-a BiH, ocjenjuje da je ova prijetnja dio, kako kaže, specijalnog rata protiv nove parlamentarne većine i da se medijska ofanziva, koja je eskalirala nakon objavljivanja dokumenta vezanog za provedbu presude “Sejdić-Finci”, sada prelila i na sigurnosni aspekt.

– Evidentno je da se u pismu prijeti likvidacijom, ne samo predsjednika nego njihovih najužih suradnika. Ovo je posao za sigurnosne službe. Pozivamo nadležne s obzirom na to da su u pitanju ozbiljne prijetnje ne samo da retorički kažu da intenzivno rade na otkrivanju počinitelja nego da se ovim pitanjem ozbiljno pozabave – kaže Relota.

SDP BiH osuđuje prijetnje upućene novoj parlamentarnoj većini

Mašić: Očekujemo da policija uhapsi odgovorne 

Socijaldemokratska partija BiH najoštrije je osudila prijetnje upućene novoj parlamentarnoj većini, koje su sadržane u brutalnom i vulgarnom pismu upućenom SBB BiH i HDZ-u BiH. Kako je za “Avaz” potvrdio Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a BiH, ova stranka nije dobila istu poruku, ali osuđuje bilo kakav oblik prijetnji i nasilja.

– Socijaldemokratska partija najoštrije osuđuje bilo kakav vid prijetnji, a pogotovo ovako brutalan i monstruozan. Mi se iskreno nadamo da će policijski organi u ovoj zemlji  konačno početi nalaziti i uhićivati one koji rade ovakve stvari – poručio je Mašić.

Član Predsjedništva SDP-a podsjetio je da su građani Tuzle, Zenice i Sarajeva prije nekoliko dana mogli vidjeti, kako kaže, monstruoznu konstrukciju letka, kojim je u ova tri grada na otvoren i izravan način pozivano na linč predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

– Nakon ovih posljednjih primjera, mi očekujemo od policijskih organa ove zemlje da konačno privedu licu pravde sve one koji se ovim monstruoznim djelima bave – kaže Mašić.

0 0 glasovi
Ocjena članka
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare