Published On: Uto, kol 21st, 2018

U FBiH preko 3.000 izvora pitke vode, od toga u HNŽ-u preko 600, u ŽZH 185

Federacija BiH bogata je pitkom vodom, čemu svjedoči velik broj izvora i bušotina pitke vode, od čega je njih 3322 do sada uneseno u Katastar podzemnih voda, piše Večernji list BiH.

Uspostava Katastra podzemnih voda na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine — voda namijenjenih za piće započela je 2012. godine na osnovi zaključka Vlade FBiH.

Završeni radovi

U izvješću koje je nedavno razmatrala Vlada Federacije BiH stoji kako su u razdoblju 2012. – 2017. godine ukupno terenski obrađena i u katastar unesena 3322 izvora i bušotine pitke vode na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine.

Dalje se navodi kako su u potpunosti završeni radovi na izradi katastra za Tuzlansku županiju (697 izvora i bušotina); Hercegovačko-neretvansku županiju (617 izvora i bušotina) i Zapadnohercegovačku županiju (185 izvora i bušotina).

U Srednjobosanskoj županiji je u cijelosti završen katastar za općine Jajce, Kreševo, Kiseljak, Fojnica, Busovača i Vitez (ukupno 496 izvora i bušotina), dok su započeti terenski radovi u općinama Novi Travnik, Travnik, Donji Vakuf, Gornji Vakuf i Dobretić (ukupno registrirano 267 izvora i bušotina).

U izvješću također stoji kako su u Zeničko-dobojskoj županiji završeni radovi na izradi katastra u općinama Vareš, Breza, Visoko, Kakanj, Olovo i Zenica (ukupno 867 izvora i bušotina).?U Hercegbosanskoj županiji završeni su terenski radovi na izradi katastra u općinama Tomislavgrad i Livno (ukupno 125 izvora i bušotina).

U Sarajevskoj županiji izvršeni su pripremni radovi na prikupljanju i analizi raspoložive dokumentacije za sve općine, a završeni radovi na izradi katastra u općini Ilijaš (ukupno 68 izvora i bušotina). Za Unsko-sansku županiju izvršeni su pripremni radovi na prikupljanju i analizi raspoložive dokumentacije za izradu katastra u općinama Bihać, Bosanski Petrovac i Velika Kladuša.

– Imajući u vidu da se terenskim radovima u dosadašnjem razdoblju izrade katastra na teritoriju FBiH utvrdio znatno veći broj izvora, te znatno veći broj novih bušotina i bunara pitke vode nego se to očekivalo projektnim zadatkom, kao i činjenica da je realizaciju projekta pratio nedostatak financijskih sredstava i ljudskih potencijala za izradu katastra, nameće se potreba produljivanja roka izrade katastra u iduće tri godine, odnosno u razdoblju 2018. – 2021, godine, a što je predviđeno i programom razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Federaciji Bosne i Hercegovine FUCZ-a – navodi se u spomenutom izvješću.

Planovi do 2021.

Tako je planirano da se u razdoblju 2018. – 2021. godine završe započeti terenski radovi na izradi katastra u Srednjobosanskoj županiji (općine Novi Travnik, Travnik, Donji Vakuf, Gornji Vakuf, Dobretić i Bugojno). Zatim, u razdoblju 2018. – 2021. godine planirano je završiti započete radove u Zeničko-dobojskoj županiji (općine Zavidovići, Žepče, Tešanj, Usora, Doboj Jug). U istom razdoblju također je planirano završiti započete terenske radove u Hercegbosanskoj županiji (općine Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar) te u Bosansko-podrinjskoj i Posavskoj županiji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare