Utorak, 25 lipnja, 2024

U BiH postoji sprega islamista i pojedinaca u vlasti

Must Read

Potjernice za državljanima BiH koji ratuju u redovima  tzv. Islamske države i uspješne borbe protiv džihadista nema zbog sprege radikalnih islamista i moćnih pojedinaca vlasti iz obavještajno-sigurnosnih struktura BiH, tvrde regionalni stručnjaci za sigurnost i borbu protiv terorizma.

Stručnjak za borbu protiv terorizma i visokorangirani oficir kontraobavještajne službe bivše JNA Milan Mijalkovski smatra da posebnu opasnost predstavljaju oni koji su se vratili iz rata u Siriji, jer su obučeni za terorističke napade, a u zemljama nekadašnje Jugoslavije još nema adekvatne preventive u vezi s tim slučajevima.

On je napomenuo da u BiH trenutno ima oko 3.000 registriranih islamista, takozvanih Al Kaidinih “spavača”, spremnih da krenu u akciju, a da ih je na Balkanu desetak tisuća, piše “Glas Srpske”.

Mijalkovski je istaknuo da je Kosovo jaka baza Al Kaide na Balkanu, gdje se nalazi najjača organizacijska  jedinica – takozvani Krasnićijev džemat u Prištini.

“Postoji jaka sprega mudžahedina iz BiH i sa Kosmeta. Sigurnost u Srbiji je u najvećoj meri ugrožena islamizacijom Albanaca na Kosovu, koji žele uspostaviti  drugu albansku državu”, upozorava Mijalkovski.

Profesor Fakulteta za sigurnost u Beogradu Zoran Dragišić rekao je da će se BiH mnogo teže obračunati sa terorizmom nego zemlje u okruženju, jer unutar organa BiH postoje oni koji ga podržavaju.

“Džihadisti na Balkanu djeluju kao regionalna organizacija i apsolutno su povezani”, istakao je Dragišić.

Profesor Fakulteta za sigurnost i publicista iz Skoplja Ivan Babanovski smatra da je u BiH veliki problem sprega terorista i vlasti, te da oko 150 mudžahedina iz BiH, zajedno sa bivšim pripadnicima terorističke OVK, kontroliraju dijelove makedonske teritorije.

On je zaključio da vlast u Makedoniji nema nikakav utjecaj na njih, što govori da je počela druga faza realizacije plana Al Kaide poznatog kao “Balkan 2020”, prema kojem je Balkan jedan od centara za prodor islamističkog terorizma u Europu.

Srna/Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Razveo se Mate Rimac

Mate Rimac i Katarina Lovrić razveli su se nakon tri godine braka, doznaje Index. Informaciju je za Index potvrdilo nekoliko...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -