Published On: Uto, svi 2nd, 2017

U Beogradu zajednički skup radničkih sindikata i sudionika prosvjeda “Protiv diktature”

U povodu međunarodnog praznika rada 1. svibnja pod geslom, “za veće zarade, vratimo dostojanstvo radu” Savez samostalnih sindikata i Udruženi granski sindikati Nezavisnost održali su u ponedjeljak zajednički prosvjed kojem su se pridružili i prosvjednici protiv vlasti premijera i novoizabranog predsjednika Aleksandra Vučića.

Nakon mimohoda središnjim ulicama Beograda prosvjednici su u zgradi srbijanske vlade predali zahtjeve za povećanje plaća, minimalnih zarada, bolje uvjete rada, izmjene zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Predstavnici dvaju reprezentativnih i najvećih sindikata su rekli da njihovi zahtjevi ne znače samo bolji standard za radnike već je i put ka bržem gospodarskom rastu te smanjenju korupcije i socijalnih napetosti.

Radnici su pozvani da kažu “Ua” onima koji misle da se sa 200 eura mogu hraniti obitelj i školovati djeca.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da se danas sindikati bore za ista ona prava koja su na današnji dan 1886. tražili radnici u Chicagu.

Orbović je okrivio Međunarodni monetarni fond (MMF) jer je tražio smanjenje plaća i mirovina, te da se produže godine rada do mirovine “da bi se njima povećala kamata”.

Predsjednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stoiljković oslovio je sudionike prosvjeda riječima “dobar dan, osiromašeno radništvo, zaboravljeno seljaštvo, poniženi studenti i poštena inteligencijo”.

Radnici su nosili i transparente “Za veće zarade, vratimo dostojanstvo radu”, “1. svibnja nije 1. travnja, ne šalite se s radnicima”, “Ništa o nama, bez nas”.

Sindikalnom skupu pridružili su se i mladi, sudionici prosvjeda “Protiv diktature”  koji se okupljaju svakodnevno nezadovoljni nedavnim predsjedničkim izborima i pobjedom premijera Aleksandra Vučića kao i vlašću u Srbiji