Published On: Uto, svi 2nd, 2017

APSURDAN INDEX MEDIJSKIH SLOBODA: BiH u kojoj su državne TV kuće pod partijskim kontrolama “ispred” Hrvatske? Turska “najveći zatvor za medijske profesionalce”

Medijske slobode nisu nikada bile ugroženije nego sada, u eri “nove post-istine i lažnih vijesti” poslije izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD, priopćila je organizacija Reporteri bez granica.

U godišnjem predstavljanju Indeksa medijskih sloboda u svijetu upozorava se na “veoma toksične” napade na medije tijekom Trumpove medijske kampanje i povodom britanskog referenduma o istupanju iz EU, prenosi N1.

SAD i Velika Britanija “pale”

Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Nizozemska.

Od 180 rangiranih zemalja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, BiH na 65. poziciju, Srbija na 66, Hrvatska na 74, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. poziciju.

Situacija je na prekrentnici, navodi se u izvještaju, prenio je AFP.

Medijske slobode ugrožene su povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera širom svijeta, dodaje se u dokumentu.

SAD i Velika Britanija pale su za po dvije pozicije na indeksu, na 43. i 40. poziciju, navodi organizacija sa sjedištem u Parizu.

“Izgleda da se nitko ne bavi erozijom slobode medija u vodećim demokracijama. Medijske slobode nisu bila nikada toliko ugrožene”, piše u izvještaju.

Situacija je “veoma ozbiljna” u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

“Napadi na medije postali su uobičajeni i sve je više autoritarnih lidera. Došli smo u doba post-istine, propagande i suzbijanja sloboda – naročito u demokracijama”, navodi se u izvještaju.

Kamp autoritarnih režima

U izvještaju su posebno kritizirane Poljska i Mađarska.

Nacionalistička vlada u Varšavi optužena je da je “pretvorila javne radijske i televizijske postaje u propagandne alate” i da pokušava da ugušiti neovisne dnevne listove.

Turska je “prešla u kamp autoritarnih režima” poslije neuspješnog vojnog udara protiv predsjednika Redžepa Taipa Erdgana i sada je postala “najveći zatvor u svijetu za medijske profesionalce”, navode Reporteri bez granica.

U izvještaju se precizira da je u posljednjih godinu dana u skoro dvije trećine zemalja registrirano pogoršanje medijske situacije i da je za više od dva odsto opao broj država u kojima su medijske slobode ocijenjene kao “dobre” ili “prilično dobre”, prenosi N1./HMS/