Published On: Pet, velj 26th, 2021

U američkim napadima u Siriji poginulo 17 osoba

U američki vojnim zračnim napadima na istoku Sirije poginulo je najmanje 17 osoba, rekli su u petak lokalni izvori i jedan medicinski izvor.

Pentagon je priopćio da su napadi izvedeni na objekte koji pripadaju policiji, a koju podržava Iran, prenosi Reuters.

Još nema službenog komentara Sirije o napadu.

Američki zračni napad u Siriji imao je za mete objekte koji pripadaju moćnoj iračkoj oružanoj grupi koju podržava Iran, ubivši jednog od njihovih pripadnika i ranivši nekoliko drugih, rekao je u petak dužnosnik iračke policije.

Dužnosnik je agenciji Associated Press rekao kako su napadi na policiju Kataeb Hezbollah ili brigade Hezbollah pogodili područje uz granicu između sirijskog nalazišta Boukamal okrenutog prema Qaimu na iračkoj strani. Govorio je pod uvjetom da ostane anoniman, jer nema vlasti da govori o napadu.

Pentagon je priopćio kako su napadi odmazda za raketni napad u Iraku ranije ovog mjeseca u kojem je ubijen jedan civilni dobavljač, a ranjeni pripadnik američke službe i drugih koalicijskih snaga.

-Uvjeren sam da smo imali pravu metu, znamo što smo pogodili – rekao je tajnik obrane Lloyd Austin novinarima koji su putovali s njim iz Kalifornije u Washington, nedugo nakon zračnih napada koji su izvedeni u četvrtak navečer po istočnom standardnom vremenu.

Zračni napad bio je prva vojna akcija administracije Bidena, koja je prvih tjedana istaknula namjeru da se više koncetrira na izazove koje predstavlja Kina, čak i dok bliskoistočne prijetnje i dalje traju. Čini se da Bidenova odluka o napadu u Siriji ne signalizira namjeru da proširi američko vojno sudjelovanje u regiji, već da demonstrira volju za obranu američkih trupa u Iraku.

SAD su u prošlosti imale za metu objekte u Siriji koji pripadaju Kataebu Hezbolahu, a koje su optuživali za brojne napade na američko osoblje i interese u Iraku. Irački Kataeb odvojen je od libanskog pokreta Hezbolah.