Published On: Pet, velj 26th, 2021

Sedam destinacija u koje možete putovati za vrijeme pandemije

Za građane BiH, prema trenutačnoj situaciji, bez testa i karantene, otvorene su Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Zanzibar, Meksiko i Dominikanska Republika.

Odluka o posjedovanju negativnog testa za ulazak u Tursku vrijedi od 31.12.2020. do 01.3.2021., nakon čega će se, prema najavama, ponovno bez dodatne dokumentacije moći putovati na prethodno vrlo  tražena turska odredišta, Istanbul, Antalijsku obalu, Bodrum, Kapadokiju i druge.

Sigurno se mnogi osjećaju umorno od mjera zaštite, ograničenja, on-line posla i škole, željni zraka i svjetlosti.

Svjesni toga, turistička agencija Fortuna Lufthansa City Center iz Mostara pripremila je pregled destinacija koje su otvorene građanima BiH u okolnostima pandemije.

Za početak predstavljamo neke bliže destinacije, do kojih možete doći osobnim vozilom ili u kombinaciji sa avio kartom s polaskom iz Sarajeva.

Destinacije do kojih možete doći osobnim vozilom ili kratkim letom iz Sarajeva.

Beograd – grad s 15 imena

Provedite produženi vikend u  jednom od najstarijih gradova u Europi, gradu s 15 imena, koji leži na ostacima antičkog grada – Singidunuma. Centar kulturnih i povijesnih zbivanja na Balkanu, s bogatom kulturom, znamenitostima na svakom koraku i burnim noćnim životom.

Posjetite: Tašmajdan-oaza zelenila, Kalemegdan-park i najznačajniji kulturno –istorijski kompleks, podzemni Beograd,  muzej i restoran Nikola Tesla, Skadarlija (Skadarska ulica) – boemska četvrt, najljepša i najduža ulica, popločana kaldrmom, s mnogobrojnim restoranima i kafićima.

Za ljubitelje večernjeg provoda, tu su čuveni splavovi radi kojih je Beograd proglašen najboljom svjetskom destinacijom za noćni provod. U ovim okolnostima, dakako – u manjoj mjeri i s distancom.

Zlatibor - Sedam destinacija u koje građani BiH mogu putovati za vrijeme pandemije

Ilustracija / Zlatibor

Zlatibor – neistražena prirodna oaza i čuveno zimovalište

Zlatibor je planina na kojoj možete da se odmorite i doživite prirodu na pravi  način. Čist zrak, široki pašnjaci, ljekovito bilje i skijališta čine ovu planinu poznatim zimovalištem, ljetovalištem i klimatskim lječilištem.

Planina je dobila naziv po žutoj šišarki rijetke vrste bora, četinara pod zaštitom države. Posjetite ”stazu zdravlja”, staro selo -Sirogojno, Gostiljski vodopad, Stopića pećinu i brojne druge prirodne znamenitosti.

U bilo kojem periodu godine idealna kombinacija za opuštajući odmor s boravkom u SPA i Wellness hotelima.

Ohrid se još naziva i Slavenski Jeruzalem zbog mnogobrojnih crkava - Sedam destinacija u koje građani BiH mogu putovati za vrijeme pandemije

Foto: Bljesak.info / Ohrid se još naziva i Slavenski Jeruzalem zbog mnogobrojnih crkava

Ohridsko jezero – UNESCO zaštićeni biser prirode i kulture

Ohridsko jezero je najdublje i najstarije jezero u Europi. Zajedno s gradom Ohridom, od 1980. godine na listi Svjetske baštine i pod zaštitom UNESCO-a.

Ohrid se još naziva i Slavenski Jeruzalem zbog mnogobrojnih crkava od kojih je upečatljiva crkva Sv. Jovan Kaneo, smještena na samoj hridi jezera, u ribarskom selu Kaneo.

Uživajte u šetnji obalom i prepustite se njegovim ljepotama, osjetite gostoprimstvo Makedonaca  i usput pokušajte saznati tajnu Ohridskog bisera. Do Ohrida je lako doći iz Skoplja autobusnim linijama koje voze više puta na dan.

Saranda – uspavano ribarsko mjesto na jugu Albanije

Nedaleko od granice s Grčkom, Saranda je danas jedno od najpopularnijih ljetovališta u Albaniji. Blizina aerodroma na Krfu, čini je  popularnom  i svjetskim turistima.

Sam grad Saranda ima oko 35.000 stanovnika, nalazi se na prelijepoj lokaciji, okružen morem i planinama i odlična je destinacija za razne kategorije posjetitelja – obitelji, mlade, ali i za starije goste.

Uz izraženu mediteransku klimu i više od 300 sunčanih dana godišnje, dom je najljepših plaža od kojih se izdvajaju African plaža, Mango i Flamingo plaže, te Pasqyra i Manastirska plaža, koje se nalaze na 15 minuta od Sarande.

Egzotične destinacije u koje možete putovati s bh. pasošem

Prilagođenim avio linijama poznatih svjetskih avio kompanija možete uživati u rajskim destinacijama: Zanzibar, Meksiko i Dominikanska Republika.

Za ovaj bijeg od stvarnosti, potrebno je osigurati turističku vizu, spakirati kofere i prepustiti se neobičnim prirodnim ljepotama i bojama, toplini i specifičnim mirisima.

Sve informacije o kupovini avionskih karata i o viznom režimu, građani BiH mogu naći na Fortuna Lufthansa City Centar www.lcc-fortuna.com

Zanzibar - Sedam destinacija u koje građani BiH mogu putovati za vrijeme pandemije

Foto: Ilustracija / Zanzibar

Zanzibar – tropski otok začina

Zanzibar je tropski otok začina na koje su kroz povijest utjecaj imale perzijska, arapska, portugalska i britanska kultura.

Zanzibar je služio kao predah trgovačkih putnika na relaciji Europa – Indija. Miris cimeta, vanile i kakaoa vladaju ovim ostrvom.

Okruženi zvucima valova, snježno bijelim pijeskom, zvucima prirode i ponekim tupim zvukom – udarcem kokosa od pod, zaboravite na sve i prepustite se čarima.

Glavni grad Stone Town, sa oko 100.000 stanovnika, kolijevka je kulture i vjekovne tradicije, grad brodova i raskošnih palata, grad arapskih utvrda i britanskih vila.

Zanimljivosti ovog gradića su kuća Fredija Merkjurija (Freddie Mercury), Arapska tvrđava, Kuća čuda i neizbježna lokalna pijaca začina.

Meksiko – zemlja sombrera, tekile i čilija

Meksiko je zemlja sombrera, tekile, tortilje i čilija, te bogate povijesti. Meksiko je danas demokratska , federalna republika od 32  države.

Njeni nestvarni krajevi otkrivaju naslijeđe Asteka i Maja, a spomenici poput Teotihuacana i Chichen Itze (sveti grad Maja) oduševljavaju svojom velličinom.

Meksiko posjetitelje oduševljava predivnom prirodom. Kao mali raj na zemlji izdvajaju se Isla Mujeres i Playa del Carmen.

Uživajte na bijelim plažama okruženim zelenilom uz šum Karipskog mora, s jedne strane i Tihog oceana, s druge strane, kušajući kokosov orah i brojne meksičke gastronomske specijalitete.

Jedan od neobičnih gastronomskih doživljaja je čokolada začinjena sa cimetom, čilijem i klinčićem.

Dominikanska Republika - Sedam destinacija u koje građani BiH mogu putovati za vrijeme pandemije

Foto: Ilustracija / Dominikanska Republika

Dominikanska Republika – raj na Karibima

Dominikanska Republika je jedna od većih i turistički razvijenih država na Karibima. Prepoznatljiva je najviše po dugim bijelim plažama Punta Cane i La Romane, glavnih turističkih odredišta.

Na udaljenosti 25 km od Međunarodnog aerodroma Punta Cana, nalazi se najljepša i najposjećenija plaža Bavaro, s izrazito tirkiznim morem i pijeskom zlatno bijele boje koji se i pored visokih temperatura teško zagrijava.

Prosjek temperature u Dominikanskoj Republici je 26°C što spada među najbolje klime i temperature na svijetu.

Ova većinom ruralna država ima prelijepu unutrašnjost s raskošnom vegetacijom i mirnim životom. Iznad mora i šuma izdižu se najviši vrhovi Kariba uz brdovit krajolik bogat rijekama i slapovima.

Zasićeni od odmora na plaži, uputite se u istraživanje skrivene unutrašnjosti – malih sela.

Rum je jedan od zaštitnih znakova ove prekrasne zemlje, a Mama Juana je poznato lokalno piće, suvenir bez kojega ne možete napustiti Dominikansku Republiku (mješavina je to crnog vina, ruma i meda).

Zanimljivo je i da gotovo 60% svih stanovnika Dominikanske Republike čine Europljani.

Iskoristite priliku i počastite se putovanjem!

S obzirom da širom svijeta brojne države provode akcije imunizacije stanovništva, građani kao i turistički radnici se nadaju da će mjere ograničenja postati nepotrebne do ljeta 2021.

U međuvremenu, bh. državljani mogu iskoristiti priliku i posjetiti neku od destinacija u koje je slobodno putovati bez ograničenja.