Srijeda, 29 svibnja, 2024

Tužna sudbina Duhanske stanice u Ljubuškom

Must Read

Kod starijih Ljubušaka izazivala je poštovanje, kod tradiciji odanih divljenje, kod mladih arhitekata priliku da se zaigraju i ustvrde da je ona pravi arhitektonski biser, dragulj kojeg treba pametno iskoristiti…

Godinama je na oči svih propadala što od zuba vremena, što od ljudskog nemara, a ponajviše od tranzicijske surovosti.

Formalno bila je u vlasništvu Agencije za privatizaciju Županije Z-H, a praktično ničija. Kako je o njoj nadležna agencija vodila i vodi brigu, vidi se iz policijskih izvješća koja svako malo govore o sprječavanju ‘berača’ željeza da otuđe ostatke ostataka, nakon zadnjeg i najvećeg u nizu požara koji se zbio u večernjim satima 14. studenog.

Naravno, da policija neće moći na duže staze sačuvati ‘ostatke ostataka’ s iznimkom arhiva u Beču, gdje je sve pohranjeno i dokumentirano, u što su se mogli uvjeriti studenti koji su impresivno zdanje uzimali za temu diplomskog rada.

Povijest govori da je ljubuška Duhanska stanica najstarija u BiH, a otkupljene količine i ostaci zgrada da je bila i najveća. Dok obilazimo kompleks možemo samo konstatirati – je bila, u Ljubuškom. U nekad ćesarskom Beču, to je već druga priča.

Prema knjizi „Duhan u BiH od 1880. do 1979. godine“, koju je 1980. izdao Duvanski institut Mostar, proizvodnja duhana u Ljubuškom srezu 1870. godine, dakle pod kraj osmanske uprave sa 140.000 kg bila je najveća u BiH.

U knjizi Carla Peeza „Mostar i njegova kultura“ stoji zapisano: „Najbolje vrste rastu u okolici Trebinja, nadalje oko Ljubuškoga, onda u okolicim Mostara kod Rodoča, na Broćnu“. Tako je to bilo u vrijeme osmanske vlasti, a pedantni Austro-Ugari ne gube vrijeme ubrzo po dolasku duhanski biznis stavljaju pod kontrolu. Već 1880. godine dolazi do osnivanja posebnog bh. duhanskog Monopola.

”Njegovo carsko i kraljevsko Veličanstvo je svojom Previšnjom odlukom od 1. travnja ove godine (1880. op. a.), milostivo odredilo uvođenje novog monopolskog reda (zakona) za BiH, kao i naređenje kojim izuzetno odobrava uzgoj i isporuku duhana za vlastitu upotrebu, kao i reguliranje uz to pripadajućih dažbina“, stoji pri kraju rješenja zajedničkog ministarstva od 19. travnja 1880., godine br. 2189 B.H.
„1880. godine doneseno je rješenje da se podignu tvornice duhana u Sarajevu i Mostaru, kao i duhanski otkupni uredi u Ljubuškom, Stocu, Mostaru i Trebinju“, stoji u knjizi „Duhan u BiH od 1880. do 1979. godine“, str. 14.

U razdoblju 1882. – 1886. kotar Ljubuški je sa prosječno 592.200 kg, proizvodio više duhana nego sva ostala Hercegovina, a skoro dvaput više nego cijela Bosna 333.100 kg.

Duhan se tada proizvodio u cijeloj Bosni, od Tuzle na istoku, do Cazina na zapadu, u okolici Sarajeva, Travnika, Maglaja…

Kako su na otkupu u to doba, najbolje ocjenjivani najkrupniji listovi Ljubušaci stekavši dojam da se duhan „cijeni po aršinu“, pa su se s brdskih terena prebacili na podvodna zemljišta.

Izvještač koji piše o tom događaju navodi: ”Kakvim je čisto nevjerojatnim ekstremima ovakav način kulture duhana urodio, vidi se iz činjenice da su, na primjer, sadioci jednog sela bivšeg sreza Ljubuškog polučili u 1886. godini sa svojih podvodnih poljskih kompleksa blizu 2.500 kg suhog duhanskog lišća – ili bolje rečeno listurine (sic!) – po hektaru“, str. 15.

S obzirom da Ljubuški tada uz današnji prostor ove općine obuhvaćao dijelove čapljinske – zapadno od Neretve, čitlučke, širokobriješke, posuške i cijelu grudsku općinu, proističe da se uništavanjem Duhanske stanice uništava i dio povijesti Zapadne Hercegovine.

Dušan Musa l Večernji list

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -