Published On: Sat, Dec 28th, 2013

Nikolić neće podržati Dačićev put za Nobela

Ako Ivica Dačić, makar i kao kandidat za Nobelovu nagradu, stane uz Hašima Tačija, ne može dobiti moju podršku, izjavio za Novosti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

U izvatku iz novogodišnjeg intervjua ovom listu predsjednik Srbije svoj stav objašnjava osnovanom sumnjom da je Thaci organizirao mnoge zločine protiv Srba i da bi istrage protiv njega možda prestale ukoliko bi dobio spomenutu nagradu.

Zato, kako je rekao, “Srbin ne može primiti nagradu s Thacijem, osumnjičenim za zločine na KiM”.

“Stalno u međunarodnoj areni, od UN do Vijeća Europe, govorim o zločinima protiv Srba na Kosovu i Metohiji i osnovanoj sumnji da ih je organizirao Thaci. Ukazivao sam i na vađenje organa i na Žutu kuću. To je zločin nezabilježen u civiliziranom svijetu … ”

“I sada treba Srbin da stane uz kandidaturu s Thacijem, uz čovjeka kojeg samo stranci spasavaju od istrage? Bojim se da bi sve istrage protiv njega prestale ukoliko bi dobio Nobelovu nagradu. Zato Srbin uz njega ne može stati “, rekao je Nikolić.

Predsjednik je rekao da je dovoljno star da Dačiću može pružiti očinski savjet.

“Evo, poručujem mu: ima vremena, mlad si, mnogo toga možeš učiniti za Srbiju. Kosovo nije razriješen problem. To će potrajati. Nitko još nije dobio nagradu zato što je počeo razgovarati, već kada je problem riješen “.

Nikolić, također, navodi “da se već odavno u Bruxellesu šuškalo o toj kandidaturi, ali da se o tome pričalo više zbog, kako je rekao, Eštonove” nego zbog Dačića i Thacija.

Predsjednik je podsjetio da visokoj predstavnici EU Catherine Ashton dogodine ističe mandat.

“Podsjećam da sam pitao Dačića da li je spreman da pregovara s Thacijem, kada je trebalo da mu dodelim mandat. Rekao sam mu: nećeš imati otpora u Srbiji. Tvoja dužnost je da pregovaraš s onima koga su Albanci izabarala, a znaš kakva optužba visi nad njim. Odgovorio je da prihvaća, ali je tražio da iza njega stanemo Vučić i ja. Rekao sam mu da ima našu punu podršku. Ali ovo s Nobelom je nešto drugo “, rekao je u dijelu intervjua predsjednik Srbije.

frontal