Tužiteljstvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrđeno je za Klikx.ba iz Tužiteljstva BiH.

“Na temelju dostavljene prijave formiran je predmet koji je u radu i vrše se određene provjere. Nije pokrenuta istraga protiv konkretnih osoba”, kazao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Riječ je o predmetu koji je formiran na osnovu kaznene prijave predsjednika Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića protiv bivšeg agenta BiH Sakiba Softića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a zbog lažnog predstavljanja, poticanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlasti.

Grubešić je i novinarima Nezavisnih novina negirao da je pokrenuta istraga protiv konkretnih osoba.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem svibnja prošle godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, usprkos tome, preko Softića, u veljači ove godine podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde odbio je da u postupak uzme zahtjev za reviziju jer o imenovanju agenta, a i pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH, kao kolektivnog šefa države.

Izetbegović je nakon propalog pokušaja predaje zahtjeva za reviziju kazao kako je znao za odluku Suda u Hagu zbog čega su njegovu ostavku zatražili lider značajnih političkih stranaka u BiH poput Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića i Željka Komšića, optužujući ga da je od njih sakrio tu činjenicu na savjetodavnoj konferenciji u sarajevskoj Vijećnici.

Također, Narodni demokratski pokret (NDP) podnio je sredinom ožujka Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, te Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja i neovlaštenog preduzimanja službenih radnji u vezi sa pokretanjem revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije.

Valja podsjetiti i da je Dnevni avaz pisao kako je unatoč blamaži Softić naplatio 150 tisuća KM na ime ugovora o radu na reviziji presude Međunarodnog suda pravde.

Ovu isplatu je Fondaciji ”Pravda za BiH” naredio bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Zauzvrat, navodi Avaz, Softić je povukao tužbu koju je još prošle godine podnio protiv Fondacije.