Published On: Pet, stu 17th, 2017

Tužitelj: “710.000 KM potraživanje od Lijanovića”

Zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede je počinjena smišljeno i sistematski,  stav je Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, koji su iznijeli na suđenju Jerku Ivanković Lijanoviću i Stipi Šakiću, optuženima za zloupotrebu položaja.

Tužilac Dalibor Bingas je kazao da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika Merseda Šerifovića, Edina Ajanovića i Suada Čamdžića, dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu. Tužilac je odbio tvrdnju Odbrane da se osuđenicima pogodovalo pri sklapanju sporazuma, kako bi oni zauzvrat svjedočili.

“Oni su iskaze dali nakon sklapanja sporazuma i nisu svjedočili kako bi za sebe izdejstvovali manje kazne”, izjavio je Bingas, navodeći da su i drugi svjedoci potvrdili počinjenje krivičnog djela, a da optuženi Lijanović na suđenju nije govorio istinu.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH, u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Tužilac je naveo da su svjedoci iznosili tvrdnje kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije BiH te da su to radili uglavnom članovi Narodne stranke Radom za boljitak.

“To je bila kriminalna hobotnica koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika. Slogan ‘Od naših polja do Vašeg stola’ u ovom slučaju se pretvorio u slogan ‘Od Vašeg polja do našeg džepa’. Svi su o tome znali, a samo oni koji su najodgovorniji, Lijanović i njegov savjetnik Šakić, navodno ništa nisu znali. Okosnica odbrane optuženih je bila da je sve ovo teorija zavjere, a da je i Tužilaštvo dio zavjere”, kazao je Bingas, navodeći da je Odbrana često govorila i da se radi o političkoj diskreditaciji Lijanovića.

Kada je riječ o dodjeli poticaja, tužilac je naveo da je Lijanović donio pravilnik koji je u suprotnosti sa Zakonom, a da je Šakić manipulisao dokumentacijom.

“Nije postojao redoslijed obrade zahtjeva, nego je korištena kriminalna metoda slučajnog uzorka, koja je od Lijanovića povjerena Šakiću”, rekao je tužilac, objašnjavajući da su na takav način birani korisnici od kojih su optuženi uzimali procenat od poticaja.

“Kako se moglo čuti, ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem ovog krivičnog djela je 836.000 maraka. S obzirom da su osuđeni Šerifović i Čamdžić vratili 120.000 maraka, od Lijanovića bi trebalo oduzeti oko 710.000 maraka, a od Šakića 5.700 maraka”, naveo je tužitelj Bingas.

Iznošenje završnih riječi se nastavlja sutra, 17. novembra.

Naslovna

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x