Published On: Sat, Jul 6th, 2013

TUŽAN KRAJ JEDNE HRVATSKE PRIČE: HDZ1990 i službeno postaje džepna Bajrovićeva stranka

911432371001_1836321198001_vs-5050badbea34b0e44a1aa4af-590065937001Danas je u Sarajevu u dvorani parlamentarne skupštine BIH počeo izborni sabor HDZ1990. Iako je u početku Martin Raguž  najavljen kao jedini kandidat u međuvremenu se pojavilo i drugo ime. Slaven Raguž, pripadnik mlađe generacije političara istakao je svoju kandidaturu. Martina Raguža mediji skloni Platformi koji su do jučer pljuvali po istome, najedanput agresivno najavljuju kao novog predsjednika  čiji je izbor praktični rješen, dok se i iz samog HDZ1990 da nazrijeti da postoji strašan inženjering i lobiranje kod izaslanika da se Martina obavezo podrži, kao gotovu stvar koja ima i potporu stranih ambasada u BIH. Upravo je iz jedne strane ambasade na mlađeg Slavena Raguža i vršen pritisak da odustane zbog čega nije reagirala niti jedna NVO udruga u BIH, koja se recimo bavi ljudskim pravima i demokracijom budući da je sam događaj više nego skandalozan.

Povezanost Martina Raguža sa NDI-om, organizacijom bliskom američkim diplomatima, koju u BIH nadzire Reuf Bajrović, dok je u Washingtonu koordinira njegova supruga Ivana Cvetković Bajrović, družina  koja jasno zagovara centralističko uređenje zemlje, i gašenje kolektivnih prava Hrvata u BIH što je jasno izraženo u interviewu Oslobođenju prije par mjeseci, potom Martinova potpora američkom prijedlogu reforme Federacije, koji nije podržao niti jedan hrvatski političar u BIH, osim Zubaka, koji je to odavno prestao biti, i samog Martina Raguža, te snažna medijska potpora platformaških i unitarističkih bošnjačkih medija projektu Martin R. jasno dokazuju da je novi hrvatski Zubak/Budimir/Jurišić već pronađen i da je projekt Platforme II iliti Alijanse III već praktički pripremljen.

Danas je dakle na izaslanicima HDZ1990 na jedan način povijesna odgovornost no politika i odgovornost u hrvatskih političara odavno su oksimoron. Naime povijest postdaytonske BIH je povijest međunarodnog lova na hrvatske kooperativne glave i stvaranje vlada Alijansi te bošnjačko puzajuće preuzimanje Federacije. Svaki put, kad se mislilo da su ti pokušaji gotovi i da više nema prostora za lov na nove glave Sarajevo i Međunarodna zajednica uspjeli bi pronaći novog kandidata. Ovaj put našli su ga nit manje nit više nego u samoj jezgri HNS-a. Dakle opet se ponavlja ona da je sve do nas.

I dok mlađe generacije i struja HDZ1990 naklonjena Boži Ljubiću razmišljaju kako Slaven Raguž ima šanse, i kako bi njegov dolazak mogao biti uvod u regrutaciju mladih, neucjenjivih i hrabrijih imena na hrvatsku političku scenu, trula hrvatska politička pragma, i povijest izbornih ciklusa i crkusa, te prevelik utjecaj stranaca na sve političke tokove u BIH pa tako i grubo uplitanje  demokratske procese unutar istih, daju jasno do znanja kako će HDZ1990 od danas biti praktički novi NHI.

Martin Raguž , to je jasno iz njegovih zadnjih 15 interviewa,  privatni je džepni projekt NDI-a i Reufa Bajrovića, lika koji se time hvalio po Washingtonu znatno ranije nego je Martin i znao da će se kandidirati, lika  koji je osmilio prvu Platformu i trenutno radi na formiranju Platforme II u koju bi ušli Komšićeva  stranka, SDA, Bajrovićev HDZ1990 i NSRZB.  Postoji mnoštvo informacija o tome tko je Bajrović  i kako svojim  lobiranjem po SAD-u , ruši rezoluciju senatora Begicha o ravnopravnosti triju naroda u BIH. Sve to nije dovoljno da M.Raguž napravi ogradu od njega i NDI-a. Ne , on u jučerašnjem interviewu kaže da će nova politika HDZ1990 biti sukreirana sa NDI-om.

Za izaslanike HDZ1990 koji navodno danas odlučuju čisto par informacija:

Reuf Bajrović, prije dva mjeseca u Washingtonu i Sarajevu na nekoliko mjesta izjavljuje: Hrvatima ćemo metnuti Martina. Dok je to govorio nije prezao ni od toga da je u društvu u kojem je sjedio bilo i nešto hrvatskih političara. Sve to govori koliko je uvjeren u svoju lobističku moć.

Reuf Bajrović, nakon inicijative senatora Begicha , koji je u američki senat uputio rezoluciju o potrebi novog izbornog zakona u BIH koji će jasno omogućiti da svaki narod u BIH bira svoje predstavnike bez uplitanja drugog, nakon lobiranja preko demokratske stranke izjavljuje “Ubit ćemo dijete u kolijevci” dajući do znanja da su već povučeni potezi oko toga da se Begicheva inicijativa zaustavi.

Uz to, činjenica da je toliki jak angažman međunarodne zajednice oko ustoličenja M. Raguža na čelo HDZ1990 jasno daju do znanja da je projekt već pripremljen, i da kod izbora istog stvar ne smije zaškripati. Dok mlađi Raguž govori o HNS-u , načelima od kojih se ne smije odstupiti stariji Martin govorio o zaokretu u politici, Bosni i Hercegovini, patriotizmu prema Federaciji i sl. Retorički već se ponaša kao lider novog Bajrovićevog HDZ1990.

U tom smjeru ide dakle nekad slavna Devedesetka. Ona ista Devedesetka koja je bila najzaslužnija za slom projekta Platforme i internacionaizaciju hrvatskog pitanja u BIH. Koliko god je politika Bože Ljubića vratila Devedesetci imidž stranke koja ne izdaje i koja je uvijek uz narod toliko će politika Martina Raguža, nakon što ga Reuf odvede u janjičare biti politika saginjanja kičme, i oportunog trgovanja foteljama. Uz hrvatski legitimitet koji blagoslovi Inzko neki novi Moon i Saraj. Živi bili pa vidjeli!

Prvo što će M. Raguž učiniti nakon izbora za predsjednika HDZ1990, ukoliko do njega dođe bit će izazivanje sukoba unutar HNS-a, rušenje same ideje HNS-a i jačanje veza sa Budimirom i Lijanovićem. Sastanci sa Budimirom i Lijanovićem već su obavljeni a Lijanovićevi kadrovi su primjerice već jučer lobirali za Martina Raguža po Žepču.

Sraz sa HDZBIH , medijski napadi na politiku HDZBIH bit će argument M.Ragužu za ponovno samoiznošenje iz zgrade HNS-a i odlazak na još jedan NDI doručak u Saraj.  Nakon izbora HDZ1990 morat će osvojiti minimalno 4  hrvatske ruke u Domu naroda dok će NSRZB nastojati pribaviti dvije. Sa 6 ruku M.Raguž će tvrditi da ima sasvim dovoljan legalitet i legitimitet biti sasvim legitiman hrvatski predstavnik u novoj  Vladi Federacije. Patformi II. Sve ono o čemu govori danas kada proziva Vladu Federacije kao nelegitimnu prešutjet će.

Kadrovi HDZ1990 koji ga danas trebaju podržati već su dobili obećanja za pozicije u toj novoj vladi. I sve to radi lik koji posljednjih 3 godine u HNS-u devri o legitimitetu i predstavničkoj demokraciji. “Provjereni Hrvat”.

Da su Hrvati u BIH zrela politička nacija on to ne bi radio. Jer bi ga bilo strah. Jednostavno mu ne bi palo na pamet, budući da se političari koji služe zrelim političkim nacijama često i boje reakcije te iste nacije. No budući da pravaši i lijanisti najnormalnih šeću hrvatskim krajevima u BIH što to sutradan ne bi šetao i mali Martin? Budući da su Hrvati u BIH razulareno predpolitičko pleme Martin si takvu vrstu zaokreta može priuštiti. I rješiti si tešku i turobnu egzistenciju. Koja danas, ako imalo držite do sebe, jelte, a znamo da Martin drži, nije nimalo jeftina.

 

 Upitali smo neke od poznatijih našijenaca za mišljenje o današnjem srazu Raguž protiv Raguža.
Nino Raspudić, doc. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i kolumnist Večernjeg lista dao je podršku Slavenu Ragužu:
U ovoj stvari teško mogu biti objektivan jer Slaven Raguž je moj prijatelj. No to me ne priječi reći kako nedvojbeno smatram da bi njegova pobjeda u utrci za čelnika druge najjače hrvatske stranke mogla dati pozitivan poticaj odlučnijoj i odgovornijoj hrvatskoj politici u BiH, ali i pridonijeti mogućnosti postizanja konstruktivnog dogovora na razini BiH jer je pripadnik nove, politički neopterećene generacije. Poznajem ga kao čovjeka koji će dosljedno braniti interes svog naroda, ali i koji ima tolerancije i širine da uzme u obzir i potrebe i poglede drugih. Ima iskustvo života i školovanja na Zapadu, što u našem, još uvijek posttotalitarnom kontekstu nije zanemarivo. Mislim da bi njegova pobjeda značila novi život za HDZ 1990, ali i da bi podigla kadrovsku ljestvicu i HDZ-u BiH i donijela novu, kvalitetnu dinamiku unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH.
Agencijska vijest:

Kandidat za predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž prije početka Sabora stranke u Sarajevu za Agenciju FENA je izjavio kako želi da HDZ 1990, koji će biti u središtu političkih zbivanja, bude dio rješenja problema te poručio da više nema vremena za gubljenje.

– Rješavat ćemo nagomilane probleme u BiH, jer i Sabor održavamo u zgradi najvišeg zakonodavnog tijela u glavnom gradu BiH. Nakon ulaska Hrvatske u EU mi želimo poručiti da više nema vremena za gubljenje. Narodi i građani su umorni od nekredibilnih obećanja. HDZ 1990 želi biti dio odgovornosti i rješenja – kazao je Raguž.

Poručio je da želi pružiti ruku svima te da se dijalogom i konsenzusom harmonizira različitost u BiH.

– Vjerujem da ćemo na ovom Saboru pokazati da Hrvati u političkom smislu mogu biti most za europske vrijednosti u BiH, a da BiH nakon ulaska Hrvatske u EU može poslati poruku da će biti dio integracije EU. Mi ćemo se zbog toga boriti na programima, a ne samo za fotelje. Vidimo dokle je to dovelo u BiH – kazao je Martin Raguž.

Četvrti Sabor HDZ 1990 počeo je danas zasjedanje u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Na Saboru se bira novi predsjednik HDZ 1990, a izbor će se izvršiti između Martina Raguža i Slavena Raguža.

Saboru, koji je otvorio predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, prisustvuje 531 od pozvanih 571 delegata.

Među gostima Sabora su predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, potpredsjednik SBB-a Fehim Škaljić i potpredsjednik SDA Senad Šepić.

Prije početka zasjedanja Sabora Slaven Raguž je izjavio da mu je važno samo da stranka izađe jača nakon okončanja Sabora i da 2014. godine na općim izborima u BiH bude najjača stranka s hrvatskim predznakom.

”Prezentirat ću svoj koncept djelovanja i razvijanja HDZ 1990 i tko god pobijedi u izboru za predsjednika sasvim će mi biti svejedno. Važno je da stranka izađe jača nakon Sabora. Borit ću se da stranka funkcionira kao jedna uspješna i profitabilna korporacija prema vani”, kazao je Raguž.

Kandidat za predsjednika HDZ 1990 otkrio je da će na Saboru govoriti o reguliranju statusa hrvatskog naroda u BiH.

Dodao je da će priznati samo tajno glasovanje i demokratski izbor, jer će Sabor po njegovom mišljenju biti festival demokracije, a ne maskebal demokracije.