Published On: Pet, velj 1st, 2019

Tutankamonov grob zablistao nakon desetljeća restauracije

Freske na zidovima i stropu također su restaurirane i vraćene u prvobitno stanje u kakvom su bile kada je britanski arheolog Howard Carter prvi ušao u grobnicu 1922.

U procesu koji je trajao deset godina u grobnici su zamijenjeni drveni podovi, rasvjeta i rampe, što znači da je i sam Tutankamon morao biti premješten.

– To je nevjerojatno dragocjen izložak tako da je bilo jako stresno pomicati mumiju – rekao je Neville Agnew, direktor za komunikaciju Konzervatorskog instituta Getty sa sjedištem u Los Angelesu koji je vodio radove.

– Bio sam užasnut –  kazao je Agnew o operaciji podizanja mumije i njezinog 250 kg teškog sanduka i njihova nošenja.

Drevna grobnica u Dolini kraljeva restaurirana je nekoliko puta prije, ali nikada ovako planski i detaljno.

Konzervatori, arhitekti, stručnjaci za okoliš i znanstvenici prvo su radili analize, koje su trajale gotovo pet godina, i koje su pokazale utjecaj okoliša kao i oštećenja koja su napravili posjetitelji, među kojima su

– Vodena para nastala disanjem posjetitelja utječe na sve u grobnici –  rekao je Hussein Shaboury, profesor umjetnosti sa Sveučilišta u Aleksandriji, dodajući da je tamo također bilo teško disati.

– Morali smo to promijeniti i stvoriti metodu da u grobnicu ulazi svježi zrak i da cirkulira na način da se sav zrak u grobnici promijeni za 30 minuta.

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550 pr.n.e.-1069 rp.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana.

Vjeruje se da je Tutankamon vladao od 1334. godine prije nove ere do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.