Nedjelja, 14 travnja, 2024

ERDOGAN SE ODREKAO ATATURKA: "Veličanstveni koljač Suljo Otomanski, otac je turske nacije"

Must Read

Visoki savjet za RTV emitiranje (RTUK) primilo je više od 100.000 pojedinačnih i kolektivnih pritužbi na seriju “Sulejman Veličanstveni”, u originalnom nazivu “Veličanstveni vijek”, zbog izvrgavanja povijesnih činjenica i narušavanja ugleda osoba  i institucija od nacionalne i povijesne važnosti.
Poslanik vladajuće Stranke pravde i razvitka Oktaj Saral je zbog toga dostavio Nacrt zakona o povijesnim serijama i filmovima, koje govore o povijesnim događajima i osobama  od nacionalne vrijednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svijetlu.
Saralov prijedlog podrazumijeva promjene u Zakonu o osnivanju i emitiranju radiotelevizijskih postaja, prenosi Anadolija. On je naveo da je ovaj prijedlog rezultat rada posljednjih nekoliko godina koji se ogledao u praćenju televizijskih emisija, publikacija u kojima je došlo do povećanja obezvređivanja nacionalnih i duhovnih vrijednosti.
– “Kroz ove serije su osobe od nacionalne vrijednosti prikazane na vrlo različite načine. Kao primjer za to je život velikog osvajača sultana Sulejmana Veličanstvenog čiji život je prikazan kao da ga je proveo u spavaćoj sobi i na veoma neumjesan način – rekao je Saral.
Ova serija, dodao je on, prikazuje iu inozemstvu pa na taj način i drugi narodi stvaraju pogrešnu sliku o ovoj povijesnoj ličnosti.
Turska državna aviokompanija Turkish Airlines objavila je da će iz ponude televizijskih programa na svojim letovima povući seriju “Sulejman Veličanstveni”, za koju je premijer Turske Recep Tayyip Erdogan javno rekao da je “mrzi”.
Istanbulski dnevnik Zaman prenio je i da je premijer Erdogan u mnogim situacijama izrazio nezadovoljstvo serijom o osmanskom vladaru. Prema pisanju lista, Erdogan je prošlog mjeseca otišao i korak dalje, tražeći od tužitelja da reagiraju, rekavši da serija izvrće povijest, omalovažava “očeve nacije” i da bi trebala biti zabranjena.
Premijer je teško kritiziran zbog te intervencije, koju su mnogi ocijenili kao antidemokratsku, jer producenti i pisci imaju pravo da predstave svoje viđenje povijesti, kao umjetnički čin, piše Zaman, ali i dodaje da su neki drugi osjećali potrebu da iskažu podršku premijerovim stavovima.
No postavlja se drugo pitanje, ako je Erdoganu Sulejman Veličanstveni Otac nacije, da li to znači da moderna Turska odbacuje revoluciju prošlog stoljeća i Ataturkovu ostavštinu te se javno poziva na nasljeđe Otomana? Ako je tako što se čeka sa tužbama za agresiju i genocid? Pa nisu Otomani u BIH ovce s nama čuvali?
poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -