Subota, 22 lipnja, 2024

Vlada Zorana Milanovića ne želi kupovati opanke Hrvatima u BiH

Must Read

Vlada Republike Hrvatske je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu.
Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH i zamjenica predsjednika Povjerenstva Vlade RH za odabir projekata mr. sc. Daria Krstičević podsjetila je kako su u državnom proračunu RH za ovu godinu osigurana financijska sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna.
– Od ukupno prijavljenih oko 900 projekata Povjerenstvo Vlade RH odabralo je 26. Sukladno smjernicama Vlade, izvršen je odabir najvažnijih, kapitalnih projekata, kazala je Krstičević za Dnevni list.
Za programe i projekte iz područja kulture određeno je 3.408.000 kuna, programe i projekte iz područja obrazovanja i znanost 5.200.000 kuna, programe i projekte iz područja zdravstva 3.950.000 kuna, te za programe i projekte s ostalih područja 2.442.000 kuna.
“Dosadašnja praksa je pokazala kako se raspodjela novca na, primjerice, 400 manjih projekata nije pokazala dovoljno učinkovitom. Osim toga, bilo je jako teško pratiti provedbu tih projekata i samu potrošnju tog novca”, istaknula je Krstičević.
Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH je naglasila kako je cilj ovog programa Vlade RH potpora hrvatskom narodu u BiH, zaštita njihovih interesa te, prije svega, dugoročno pridonijeti njihovom suverenitetu, povratku i opstanku te razvoju nacionalnog identiteta s posebnim fokusom na mlade.
“Pri tome se vodilo računa i o zemljopisnoj raspoređenosti, naglasila je Krstičević.
Sredstva iz državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu osigurana su u sklopu ostalih izdataka države, a radi se o obvezama RH prema međunarodnim sporazumima s BiH i aktivnostima koja se tiču poticaja za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo u BiH.
Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja i Državni ured za Hrvate izvan RH su zaduženi, s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata, najkasnije u roku od sedam dana od dana donošenja ove odluke donijeti odluke o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa i projekata.
Ministarstvo financija je zaduženo nadležnim tijelima izvršiti prijenos sredstava koja su osigurana za ovu namjenu u državnom proračunu RH za 2012., u skladu s jučer donesenom odlukom i zahtjevima nadležnih ministarstava, navela je Vlada RH u svojoj odluci.
Prijašnjih godina, kad je hrvatsku Vladu vodio HDZ i kad su se u raspodjeli novca pitali najviše zastupnici iz 11. izborne jedinice, odnosno odabrani kandidati HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., novce su dobivala nepoznata kulturno-umjetnička društva, ugostiteljski objekti u Neumu, skijaški klubovi, a donaciju je, primjerice, dobio i teniski klub u Mostaru čiji je predsjednik bio HDZ-ovac Martin Raguž…
Mediji su jedne godine izbrojali čak 420 udruga, pojedinaca, crkvi, samostana, kulturnih društava koji su dobili čak 13 milijuna kuna, dok je, primjerice, za zdravstvo izdvojeno svega 1,85 milijuna kuna.
“Tim novcem se financira nabava opanaka i narodnih nošnji Hrvata u BiH, skupih orgulja iz inozemstva, financiraju se tamburaši i sportski klubovi”, vrištala je hrvatska javnost.
No ta se politika, usprkos kritikama i oporbe i hrvatske javnosti, nastavila jer se HDZ nije želio zamjeriti biračkom tijelu u BiH, pa je bivši šef HDZ-a i bivši premijer Ivo Sanader, primjerice, neposredno prije ostavke 1. srpnja 2009., odredio da od plaća hrvatskih građana i “harača” u BiH ode 23,5 milijuna kuna. Njegova nasljednica Jadranka Kosor takvu odluku nije ni pomislila revidirati.
Sadašnja Vlada RH na čelu sa SDP-ovcem Zoranom Milanovićem odlučila je u potpunosti promijeniti ploču pa je, štoviše, formirala i posebnu Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje nego će i na terenu pratiti financirane programe i projekte.

Najveći projekti
Najviše novca izdvojeno je za dovršetak zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (500.000 kuna)izdavački program Synopsisa iz Sarajeva (500.000), konzervatorsko-restauratorske radove na pročelju i tornjevima crkve franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Livnu (500.000) te za uređenjeinterijera Narodne knjižnice u Širokom Brijegu (600.000). Tu su i izgradnjastudentskog doma koju vodi Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvu u Sarajevu (tri milijuna kuna) i dovršetak izgradnje zgrade Katoličkog školskog centra Škola za Europu “Ivan Pavao II” Katoličkog školskog centar u Bihaću (650.000). Među kapitalne projekte spada i ugradnja vanjskih otvora Osnovne škole u Posušju (670.000), izgradnju Doma za stare i nemoćne osobe u Prozoru-Rami (1,1 milijun kuna), nabava medicinske opreme bolnice u Novoj Biloj (500.000 kuna) te radovi na tehničkom bloku Opće bolnice (580.000 kuna)te opremanje bolničke kuhinje u Orašju (milijun kuna).
Zemljopisni raspored

Što se tiče zemljopisne raspoređenosti, iz oblasti kulture odobreno je šest projekata iz Bosne i pet iz Hercegovine. Iz oblasti obrazovanja i znanosti odobreno je pet projekata iz Bosne i jedan iz Hercegovine.
Iz područja zdravstva odobreno je šest projekata iz Bosne i nijedan iz Hercegovine. Od projekata iz ostalih oblasti odobrena su dva iz Bosne i jedan iz Hercegovine.
Zanimljivo je kako ove godine iz ovog programa nije izdvojen novac za, primjerice, Sveučilište u Mostaru ili Kliničku bolnicu Mostar.
Ranijih godina novac u iznosima od par tisuća kuna su dobivali i deseci kulturno-umjetničkih društava, dok su se ove godine sredstva takvima odobravala samo za izgradnju infrastrukture, odnosno obnove prostora u kojima djeluju.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -