Turska vratila MMF-u dug od 52 mlrd. dolara

Poslije otplate duga u odnosima Ankare i MMF-a koji traju već više od pola stoljeća nastupit će nova etapa, u kojoj će se Fond ograničiti na praćenje ekonomske situacije u Turskoj, piše provladin list Star, a prenosi srpski portal B92.
Mediji podsjećaju da je od 1961. do 2008. godine Turska s MMF-om potpisala 19 kreditnih sporazuma na ukupni iznos od 45,5 milijardi dolara i otplatila 52,7 milijardi.
‘Nakon otplate duga, Turska i MMF će zamijeniti mjesta i Ankara će Fondu dati kredit od pet milijardi dolara’, navodi list.
Turski premijer Tayippp Erdogan ranije je najavio namjeru Ankare da u svibnju vrati dugove MMF-u i da otvori kreditnu liniju za njega. On je rekao da je od 2002. godine, od kada je on na vlasti u Turskoj, MMF-u otplaćeno 23,5 milijardi dolara duga.
Prema Ergodanu i predstavnicima vlade, otplata duga će biti još jedna potvrda stabilnog ekonomskog razvoja Turske, koja će stvoriti povoljnije uvjete za privlačenje novih investicija u zemlju.
Turska će, kako prenose Ria novosti, također pokazati Europskoj uniji, s kojom je 2005. počela pregovore o pristupanju da, za razliku od nje, Turska nema ekonomskih problema.