Published On: Pon, tra 8th, 2013

Ljubo Bešlić proglasio Proračun Grada Mostara

Kako bi se izbjegao socijalni bunt građana, te prekinuli štrajkovi vatrogasaca, vrtića i ostalih ustanova koje se financiraju iz gradskog proračuna, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas je nametnuo proračun grada za 2013 godinu.
Vjeruje se da će plaće biti isplaćene do petka ili početkom sljedećeg tjedna.
Podsjetimo, OHR je i dalje protiv nametanja ovakve odluke. Ova odluka će postati pravosnažna tek nakon isteka roka od tri dana za vrijeme kojeg Visoki predstavnik može poništiti gradonačelnikovu odluku.
Pozivajući se na razgovore s veleposlanicima iz Vijeća provedbu mira u BiH (PIC), Inzko je Bešliću pisao kako postoji suglasnost da su pitanja financiranja grada u domeni nadležnosti domaćih tijela vlasti, koji mogu ovu situaciju riješiti na pravno utemeljen način.
Visoki predstavnik adresirao je krivnju za stanje u Mostaru na HDZ i SDA, pišući kako ove dvije stranke “nisu pokazale nimalo fleksibilnosti, te da su se tvrdoglavo držale nerealnih ideja za koje ne postoje šanse da budu usvojene u domaćim institucijama“.
Bešlić se, kako je rečeno u Gradskoj upravi, pozvao na članak 18. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, koji glasi:
Ukoliko vijeće ne usvoji proračun u roku od 90 dana od početka proračunske godine, načelnik/gradonačelnik proglašava proračun.
Člankom 60. istog Zakona, kako je pojašnjeno, propisano je da se isti primjenjuje na Grad Sarajevo i na Grad Mostar.
Također, Bešlić se u svom dopisu Inzku pozvao i na članak 52. Statuta Grada Mostara u kojem je navedeno da se „izrade, usvajanje i izvršenje proračuna vrše u skladu sa odredbama zakona o proračunima FBiH, kao i ostalim važećim zakonima.
Iz navedenih zakonskih propisa jasno se može zaključiti da je gradonačelnik Mostara nadležan, mjerodavan i dužan donijeti proračun nakon 90 dana od početka proračunsku godine“, pojašnjeno je nedavno za medije u Gradskoj upravi Mostara.
Bljesak.info