Published On: Sri, sij 9th, 2013

TURCI I MALEZIJCI GLAVNI KANDIDATI ZA KUPOVINU DIONICA BH. AIRLINESA: Planiraju se novi letovi za Amsterdam i Skoplje, a tvrtka zabilježila najlošiji rezultat od 2005.


BH Airlines planira širenje ovog ljeta, a radi se i na jačanju partnerstva s “Croatia Airlines”. Hrvatska aviokompanija izrazila je interes za uspostavom baze u Sarajevu te su spremni ponuditi direktne letove ka nekoliko evropskih destinacija
“BH Airlines” ovog ljeta planira uspostavu letova za Amsterdam i Skoplje, unatoč činjenici da daljnja sudbina vlasničke strukture tvrtke i dalje ostaje neizvjesna, prenosi Balkans.com.
Iz ove aviokompanije, koja je u 2012. zabilježila promet od 59.697 putnika (54 posto manje nego 2011. i najlošiji rezultat još od 2005.), kažu da tri subjekta zainteresirana za 49 posto vlasničkog udjela još uvijek nisu iznijeli konkretne ponude.
Riječ je o “AirAsia” iz Malezije, te “Tarhan Tower Airlines” i “Atlasjet” iz Turske.
“Nismo dobili nikakav čvrst odgovor od bilo kojeg potencijalnog partnera. Nisu postavljeni nikakvi rokovi. Jedino što je izvjesno jest to da će ‘BH Airlines’ postojati i dalje. Bit će to težak zadatak za ostvariti i svakako da bi nam bilo puno lakše uz podršku nekog stranog partnera “, naglasio je federalni ministar Enver Bijedić.”Tarhan” je ponudio opremanje letjelicom Fokker F100s, dok je “Atlasjet” pokazivao zanimanje za uspostavu regionalne aviokompanije sa sjedištem u Tirani koja bi pokrivala BiH, Makedoniju, Srbiju i Albaniju.
Prije nekoliko mjeseci, EX-YU Aviation News izvijestio je o planovima bh.. aviokompanije ponovno uvede liniju za Skoplje. Iz “BH Airlines” je saopšteno da trenutno nemaju sredstava za proširenje flote. Aviokompanija saobraća prema Banjaluci, Kopenhagenu, Zürichu i Istanbulu s dvije letjelice ATR72-200s.
U međuvremenu, radi se i na jačanju partnerstva s “Croatia Airlines”. Hrvatska aviokompanija izrazila je i interes za uspostavom baze u Sarajevu ovog ljeta te su spremni ponuditi izravne letove ka nekoliko europskih destinacija. Za sada, dvije kompanije pregovaraju o mogućnostima suradnje na određenim linijama.
(DEPO / BLIN / em)