Published On: Fri, Jun 30th, 2017

Trump i Putin sastaju se u Njemačkoj

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin sastat će se na Samitu G20 u Hamburgu sljedećega tjedna, potvrđeno je u četvrtak navečer iz Bijele kuće, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi sastanak dvojice lidera u Njemačkoj najavio je nacionalni savjetnik za sigurnost H.R. McMaster tokom izlaganja u Bijeloj kući.

McMaster i ekonomski savjetnik Gary Cohn, na pitanje hoće li biti govora o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, rekli su da dnevni red sastanka još uvijek nije utvrđen.

“Američki odnosi sa Rusijom slični su odnosima sa ostalim nacijama u pogledu iznošenja zabrinutosti i pronalaženja oblasti od obostranog interesa“, kazao je McMaster.

On je dodao da će razgovore voditi državni tajnik Rex Tillerson, koji se već “angažovao na širokom opsegu diskusije“ o napregnutim vezama Moskve i Washingtona i načinu rada na stavkama zajedničkih interesa.

Tokom samita G20, koji će se održati 7. i 8. srpnja u Hamburgu, Trump planira da se sastane sa liderima Kine, Njemačke, Južne Koreje i Velike Britanije.