Published On: Fri, Jun 30th, 2017

Slovenski predsjednik Pahor zadovoljan arbitražnom odlukom: Za nas se pokazala kao najbolje rješenje

»Arbitraža se je pokazala kao za nas najbolje rješenje«, kazao je Pahor novinarima dodavši da ne vidi bolje alternative od arbitražne presude koju tek treba implementirati.

Nakon dugogodišnjih neuspješnih pokušaja traženja rješenja za granični prijepor pokazalo se da je arbitraža najbolje rješenje, a nikakvi drugi pristupi i sudišta ne bi našli nikakvo drugo, bitno bolje alternativno rješenje, istaknuo je slovenski predsjednik.

To što je Hrvatska rekla da je iz arbitražnog procesa istupila i da na nju nema pravnih implikacija ne znači da ona nema obvezu da donesenu presudu i primijeni, kazao je Pahor, koji je arbitražni sporazum kao tadašnji predsjednik slovenske vlade potpisao 2009. godine, zajedno s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.
Pahor je novinarima potvrdio da će, unatoč napetosti koja se osjećala zbog današnje objave arbitražne presude, otputovati na Dubrovnik summit, što do danas nije bilo sasvim izvjesno.

Završnim sastancima Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Hrvatska u petak u Dubrovniku završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji, koje je vodila s naglaskom na suradnju u energetici i rješavanju civilnih kriznih situacija.
Hrvatska je jednogodišnje predsjedanje SEECP-om 1. srpnja 2016. preuzela od Bugarske, a završava ga u Dubrovniku formalnim sastankom ministara vanjskih poslova SEECP-a i summitom šefova vlada i država. Iduće jednogodišnje predsjedanje preuzima Slovenija.